Najbolju srpsku proju spremili kraljevački pekari

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 19.Sep.2010, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolju srpsku proju spremili kraljevački pekari

KRALJEVO - Pobednik četvrte "Projade" u selu Ratina kod Kraljeva u kategoriji srpska proja je akcionarsko društvo (AD) "Pekarstvo" iz Kraljeva. Najbolju projaru spremili su takmičari iz pekare "S", kačamak iz samostalne trgovinske radnje (STR) "Horoskop", a stara srpska jela kulturnoumetničkog društva (KUD) "Brvenica" iz Brvenice kod Raške.

U umeću spravljanja jela od kukuruznog brašna u Ratini se nadmetalo dvadeset takmičara čiji je rad ocenjivao žiri na čelu sa prof. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dr Miladinom Ševarlićem sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Jedna od takmičarki i nekadašnjih pobednica projade Radena Marjanović, domaćica iz Ratine, kaže da zna nekoliko desetina recepata od projinog brašna: "Proja može da bude i poslastica i glavno jelo. Dobro ide uz sve, a najbolje uz sir i kajmak i kiseo kupus. Ima na stotine recepata - ali jedna je proja", kazala je Radena.

Prateće manifestacije "Projade" bile su izložba starih srpskih jela i narodnih rukotvorina, kao i koncert KUD "Rade Vilotijević" iz Ratine. Organizatori projade su Mesna zajednica Ratina, grad Kraljevo i Turistička organizacija uz sponzore "Centroproizvod" i pekaru "Žitko".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.