Ako je horoskop, nek’ je lav?!?

Izvor: Megafon.co, 14.Avg.2018, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako je horoskop, nek’ je lav?!?

Mora se priznati da je Srbija jako zanimljiva zemlja. U njoj se veruje u mađije, baba-vračare i slična čuda. Posebna stvar u ovom nizu je verovanje u horoskop. Većinom se kaže da veruju žene, ali poznajem i mnogo muškaraca koji vole da bace pogled, a i nešto malo više.
Onda i ne čudi trend koji se pojavio u poslednje vreme, a koji se već proširio po medijima. U pitanju je tempiranje rođenja deteta da bi bilo u jednom, a ne u drugom znaku. Tempiranje se vrši na sledeći način:
>> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << /> 1. Moram da zatrudnim npr. novembra da bi moje dete bilo lav;
2. Uradiću carski rez da bi mi dete bilo određenog znaka.
Nažalost, ovo nije šala. Nadala sam se da jeste, ali sudeći po komentarima, zaključila sam da je stvar ozbiljnija nego što sam mislila. Žena u komentaru se žali što su je 6 dana držali u bolnici, pa je „preskočila“ termin za lava i sad joj je dete u znaku device. Auu će da se izede kao mlad mesec, što kaže Šojić.
Ja nisam osoba koja veruje u horoskop. Nisam ni u fazonu „Ne verujem u dnevni horoskop, ali osobine znakova su već nešto drugo, tu su mi sve pogodili“ ili „Natalna karta je nešto drugo, kad bih to uradila, znala bih šta ću sa svojim životom“. I kad neko to kaže, on je kao pametan, a svi oni koji veruju u dnevni horoskop su glupi. U suštini, ne verujem u horoskop uopšte.
Jer mu sve dođe na isto. Verujemo da možemo da rešimo svoj život ili, kao u ovom slučaju, da predodredimo život svog deteta i da mu omogućimo sreću. Ali nije tako. Osoba sama gradi svoj život, sama donosi odluke i za to niko nije odgovoran. Ni neki bog, ni horoskopski znak, ni sudbina.
Znam, lakše je okriviti to što je neko u znaku raka ili device. Ili reći, ja sam jarac, jarčevima sve u životu kasno stigne. (Zamenite bilo čime što se pripisuje „vašem“ horoskopskom znaku). Međutim, stvari ne funkcionišu tako. Život je težak i osoba će jednom morati sama da se suoči sa njim, koliko god vi želeli da je držite pod staklenim zvonom.
A tada neće odlučiti da li je neko rak, lav ili riba. Neće odlučiti ni to što neko u komentaru kaže, ne važi se, jer ste natempirali da bude taj znak. Odlučiće to kako ste svoje dete vaspitali i da li ste ga naučili da bude osoba koja treba da bude.
Ne želim da zvučim kao baba, ali bitno je da je dete živo i zdravo. Pustite pomodarstvo tipa Karleuša, Ceca ili Meca. Opustite se malo, ništa nije predodređeno.

 
KATARINA MLADENOVIĆ
Studentkinja novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Volim da čitam, pišem kratke priče i da istražujem sve što mi je nepoznato. Opsesija mi je psihologija.
Pogledaj vesti o: Horoskop - Lav

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.