Za najbolje biznis ideje iz regiona milion evra

Izvor: RTS, 27.Sep.2016, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za najbolje biznis ideje iz regiona milion evra

Oni koji imaju ideju vrednu pažnje, odneće milion evra, ali ne kući, već za razvijanje proizvoda ili aplikacije koju od danas pa do četvrtka u Beogradu predstavljaju nemačkim investitorima. Startap konferenciju "Keč pič čelendž" organizovao je "Faundcentar investment" sa namerom da iskoristi potencijale regionalnih malih firmi i pojedinaca.
Prijavljeno je 800 projekata iz 32 zemlje koji će investitorima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biti predstavljeni do 29. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, gde se održava konferencija.

Iz Srbije je stigalo najviše poslovnih ideja, zatim Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Grčke, a uglavnom su iz IT sektora, usluga i razvoja biznisa, poljoprivrede i prirodnih resursa, kao i zdravstva.
Pronalazač iz Zagreba Vedran Vukman kaže da je već rekao da mu treba 250.000 dolara da bi krenuo u proizvodnju finalnog proizvoda.
Drugi bi da ponesu sami ceo fond. Treba im, kako neki kažu do milion evra.
Braća Zloh iz Boljevaca su patentirali sistem za navodnjavanje ispod njive ili voćnjaka. Objašnjavaju donekle kako su to rešili. Najvažnije kriju.
"Suština je da su to podzemni kanali kapilarno vlaže zemljište, ravnomerno i na velike dužine", navodi Zdenko Zloh.
Na pitanje kako sprečava da se ti kanali ne zapuše, ističe da je to predmet patentne zaštite. I to će biti obnarodovano, naravno, kad krene proizvodnju, dodaje Zloh.
Biti pronalazač pronalazača je uzbudljiv posao, kaže gost iz Berlina.
"Fascinantno je biti ovde jer dosta mladih i obrazovanih ljudi ima ideje", kaže investitor iz Nemačke Lotar Ekstajn. Naglašava da mu je situacija poznata, jer je pre 20 godina morao da razradjuje ideje u inostrantsvu. Zato verujem da ćemo ovde naći dobro tlo i dolaziti najmanje narednih sedam do 10 godina, kaže Ekstajn.
Dejan Jocić, osnivač "Faundcentar investmenta" podseća da je glavni interes investitora da prave više para. I ako gledate tržišta Amerike, Francuske, Engleske, to su već tržišta koja već imaju mnogo investicija u startap strukturama i ako gledate mapu tu ima jeda velika rupa - to je jugoistočna Evropa, poručuje Jocić.  
Nemački ambasador Aksel Ditman rekao je na otvaranju konferencije da je za razvoj srpske ekonomije ključan održiv razvoj i da na tome od 2000. godine zajednički rade Srbija i Nemačka.
On je podsetio da u Srbiji posluje više od 300 nemačkih investitora koji su otvorili više od 30.000 radnih mesta.
"Važno je da uspešni budu ne samo strani investitori, već i da se podrži razvoj malih biznisa u Srbiji", rekao je Ditman.
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež obećao je podršku PKS-a početnicima u biznisu i dodao da je potpuno očekivano da je najveći broj prijavljenih iz oblasti IT tehnologija i poljoprivrde jer su to poslovi budućnosti u celom regionu.
"Srbija vidi budućnost u mladima i novim industrijama, pa je rezultat ovog konkursa više nego pozitivan jer najviše projekata dolazi iz Srbije", istakao je Čadež i dodao da je prošlo vreme tradicionalne privrede.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Za najbolje biznis ideje iz regiona milion evra

Izvor: Beta, 27.Sep.2016

Nemački investitori su za najbolje biznis ideje u regionu obezbedili podršku od milion evra, objavljeno je danas na konferenciji u Beogradu "Catch Pitch Challenge 2016".Prijavljeno je 800 projekata iz 32 zemlje koji će investitorima biti predstavljeni do 29. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.