Čudo tehnike dostojno košarkaških gladijatora: Stadion Lila od 618.000.000 evra i 27.000 sedišta spreman za Evrobasket! (VIDEO)

Izvor: MozzartSport.com, 02.Sep.2015, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čudo tehnike dostojno košarkaških gladijatora: Stadion Lila od 618.000.000 evra i 27.000 sedišta spreman za Evrobasket! (VIDEO)

Stadion Pjer Moro ugostiće završnicu turnira prvenstva Evrope

Domaćin Evropskog prvenstva - Francuska, postarala se da ovaj turnir ostane urezan svima u memoriju. Spremila je fantastičnu "arenu" u kojoj će se boriti najbolji košarkaški gladijatori za naslov prvaka Starog kontinenta. Stadion Pjer Moro poslednja je reč tehnike, a već >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << za četvrtfinalne duele transformisaće se u velelepnu halu od 27.000 gledalaca.

Ali, "kvaka" je baš u tome - kako je to moguće?

Pre svega trebalo bi da se zna da je u ovaj stadion uloženo oko 618.000.000 evra, od toga 282.000.000 u sam stadion, a ostatak u prateće usluge i objekte.  To sve čini mnogo realnijim. Teren na kome prvenstvene mečeve igra fudbalski klub Lil, ispod sebe ima veliku "rupu". Dodirom na "jedno dugme", polovina terena se izdiže uz pomoć hidraulike, i preklapa drugu polovinu koja ostaje statična. U prostoru, tj. praznini koja ostaje instalira se parket i sva potrebna tehnika za odigravanje košarkaškog meča. Tribine su već tu, sa tri strane. Četvrta strana je velika tamna zavesa koja deli Stadion Pjer Moro po pola. naravno, tu je i pokretni krov, kome je potrebno 15 minuta da stadion pretvori u arenu.

EVROBASKET SPECIJAL U MOZZART KLADIONICI

Stadion je sagrađen 2012. godine, i ima kapacitet od 50.186 mesta. Bio je domaćin finala Dejvis kupa 2014. godine kada je Francuska dočekala Švajcarsku kada je oboren rekord po broju posetioca. Pjer Moro poseduje i solarne panele kao i vetrenjače koje obezbeđuju električnu energiju. Tu je i parking od 7.000 mesta.

Na ovom stadionu igraće se i mečevi Evropskog prvenstva u fudbalu 2016. godine. Do sada se na njemu održavalo nekoliko koncerata, a jedan od najpoznatijih bio je onaj od grupe Dipeš Mod.

Nema sumnje da će se završica Evrobasketa 2015. godine igrati u spektakularnom ambijentu.



Piše: Strahinja Klisarić

(FOTO: Action images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.