RT: Bajden priznaje da je Izrael ubijao civile američkim bombama

Izvor: Vostok.rs, 09.Maj.2024, 23:56

RT: Bajden priznaje da je Izrael ubijao civile američkim bombama

 
Civili su ubijani od bombi proizvedenih u SAD tokom izraelskog rata protiv Hamasa u Gazi, priznao je američki predsednik Džo Bajden u intervjuu za Si-En-En u sredu.
Američki lider je upozorio da će Vašington zaustaviti isporuke bombi zapadnom Jerusalimu – svom glavnom savezniku na Bliskom istoku – ukoliko Izrael proširi ofanzivu na grad Rafa na jugu Gaze. „Civili su ubijani u Gazi kao posledica tih bombi i drugih načina na koje su krenuli na populacione centre“, izjavio je Bajden za novinski kanal. Ranije su SAD zaustavile isporuku više od hiljadu bombi od 900 kg predviđenih za Izrael zbog zabrinutosti zbog upotrebe veće municije u uslovima prenaseljenosti Rafe. „Nećemo isporučivati oružje i artiljerijske granate“, izjavio je američki lider, nazivajući ih „oružjem koje se istorijski koristilo za obračun sa Rafom, za borbu protiv gradova“. Izraelske odbrambene snage (IOS) i njihove metode već su se suočile sa pojačanim nadzorom dok se vojna operacija u prenaseljenoj Gazi proteže već sedmi mesec. Prema procenama UN, stanovništvo enklave bilo je nešto više od 2,2 miliona pre početka sukoba. Oko 1,4 miliona raseljenih Palestinaca nalazi se u skloništu u Rafi, malom gradu, gusto zbijenom području koje bi pretrpelo ogromne gubitke života od ovih bombi. IOS su već koristile bombe MK-84 od 900 kg u napadima na Džabaliju i oko izbegličkog kampa Al-Šati prošle godine, prema istrazi Njujork tajmsa u decembru. Upotreba teških bombi povećala je broj poginulih u Gazi, koji se približava 35.000, prema lokalnim zdravstvenim vlastima. SAD su pre nekoliko meseci pokrenule istragu o tome da li je Izrael prekršio međunarodno humanitarno pravo u svom ratu u Gazi. Izveštaj je naglo odložen nakon što je Izrael započeo svoj „ograničeni“ upad u Rafu, a sada se očekuje u narednim nedeljama.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.