Plenković o migrantskom talasu: Konsultujemo se sa EU i NATO

Izvor: RTS, 29.Feb.2020, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković o migrantskom talasu: Konsultujemo se sa EU i NATO

Hrvatska se savetuje sa partnerima iz EU i NATO oko potencijalnog novog migrantskog talasa, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković, nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio da je Turska migrantima otvorila granice prema Evropi.
"Sinoć sam se čuo sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim koji danas putuje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Tursku. Naravno da su Grčka i Bugarska trenutno najviše angažovane da kontrolišu svoje granice prema toj zemlji", rekao je Plenković u Makarskoj, potvrdivši da je kriza kod Idliba generisala novi potencijalni izbeglički talas, prenosi Hina.

"Konsultujemo se sa svim kolegama unutar Evropske unije i NATO", rekao je Plenković i naveo da su potrebni "političko-diplomatski napori prema predsedniku Erdoganu da ne dođe do ozbiljnijeg migracionog talasa ka Evropi kroz istočnomediteransku i zapadnobalkansku rutu".
Prema njegovim rečima, Hrvatska je do sada napravila velike napore da kontroliše spoljnu evropsku granicu, "ne samo kroz pripremu za šengenski prostor", već i sa 6.500 policajaca i 271 milion evra povučenih iz evropskih fondova za "jačanje sposobnosti, tehničke opreme, termovizijskih kamera i svega onoga što policajci moraju da imaju".
Kurc: Situacija iz 2015. godine ne sme da se ponoviAustrijski kancelar Sebastijan Kurc, povodom aktuelne sitacije na tursko-grčkoj granici, ponovio je zahtev za funkcionalnom zaštitom spoljne granice EU i naglasio da će, ako to ne uspe, Austrija zaštiti svoje međe.

"Situacija poput one 2015. godine ne sme nikako da se ponovi. Naš cilj mora biti da spoljnu granicu dobro čuvamo i da ilegalne migrante tamo zaustavimo, a ne da ih propuštamo dalje", poručio je Kurc.
Austrija je, prema njegovim rečima, spremna da pomogne zemljama koje se nalaze na spoljnoj granici EU dodatnim brojem policajaca.
"U stalnom smo kontaktu sa našim partnerima u EU i duž zapadnobalkanske rute. Ako ne uspe zaštita spoljne granice EU onda će Austrija zaštiti svoje granice", poručio je Kurc.
 
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Turska,   Grčka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.