Hrvatska: Strah Beograda od bilateralnih rampi nije opravdan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2020, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Strah Beograda od "bilateralnih rampi" nije opravdan

Strah da bi Hrvarska tokom šestomesečnog predsedavanja EU u prvi plan u odnosima sa Srbijom mogla da stavi nerešena bilateralna pitanja nije opravdan, kaže za Tanjug otpravnica poslova ambasade Hrvatske Maja Bogdan.

Ona ističe da je uloga svake države koja predsedava Savetom EU, što je sada slučaj sa Hrvatskom, da bude pošten pregovarač >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << po svim pitanjima, u svim pregovorima i na svim sastancima.

"Ne, strah nije opravdan. Ono što mi naglašavamo i za šta se zalažemo je potpuno poštovanje pravne tekovine. Dobrosusedski odnosi su deo Poglavlja 23, Sporazuma SSP i deo pregovaračkog okvira Srbije i to nije ništa novo i vezano za hrvatsko predsedavanje", rekla je Bogdan za Tanjug, upitana da li je opravdan strah dela srpske javnosti da bi otvorena pitanja poput granice na Dunavu, nestalih, sukcesije, manjina... mogla da dođu u prvi plan, u odnosu na evrointegracije.

Bogdan je ponovila da su odnosi Srbije i Hrvatske jasni, kao i stvari na kojima se mora raditi.

"Mnoge međudržavne komisije se sastaju i očekujemo veći napredak što se tiče nestalih i drugih otvorenih pitanja, a to je i deo Strategije Evropske komisije o proširenju", rekla je Bogdan.

Upitana šta će učiniti kako entuzijazam gradajana zemalja Zapadnog Balkana po pitanju EU ne bi opadao u vreme kada je proces opterećen Bregzitom, Makronovim predlozima za reformu unije, ali i u slučaju Srbije pitanjem Kosova, Bogdan je ocenila da je važno da se građanima govori o prednostima članstva i da će podrška u tom slučaju rasti.

"Namera hravtskog predsedavanja, posebno u svetlu eventualnih novih metodologija pregovaranja, je da temu proširenja vratimo visoko na agendu i da ponovo bude u raspravi", rekla je Bogdan i podsetila da će u tom cilju u maju u Zagrebu biti organizovan Samit EU Zapadni Balkan.

Samit je ključan za nas i želimo da pošaljemo jasnu poruku da je zemljama Zapadnog Balkana mesto unutar EU, rekla je Bogdan i dodala da to što je Hrvatska izabrala proširenje kao jedan od prioriteta jeste i poruka da od tog procesa ne treba odustati.

"Proces je težak i dugotrajan, ali je nagrada u vidu članstva bitna", rekla je Bogdan i dodala da će Hrvatska podsticati Srbiju i Crnu Goru kao i sve mere koje mogu ubrzati njihov prisutpni proces, s obzorm da se radi o dve zemlje koje su predvodnici u pristupnom procesu.

Bogdan je ocenila i da je vreme, ali i da je važno da se punih 20 godina nakon Samita, kada je Hrvatskoj i drugim zemljama Jugoistocne Evrope data evropska perspektiva, da se pošalje kljucna poruka da Zapadni Balkan ima mesto u EU.

Hrvatska će učniti i sve što je u mogucnosti da se pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom otvore, a da se BiH približi statusu kandidata, rekla je Bogdan Tanjugu pred koncert Zagrebačkog kvarteta u Skupštini Beograda u čast hrvatskog predsedavanja EU.

Tom prilikom i od predstavnika Ministarstva za evropske integracije moglo se čuti da se Beograd nada i da je siguran da se politika proširenja, da bi zadržala kredibilitet i poverenje, mora voditi na iskren i sveobuhvatan nacin.

A to, kako je dodao Jugoslav Milačić, "implicira da neće i ne bi trebalo da bude uplitanja bilateralnih pitanja, jer bi svaka bilateralna rampa dovodila do podrivanja celokupnog procesa integracija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.