Izvor: RTS, 13.Maj.2021, 13:44

Evroliga se ”zaključava” 2023. godine!

Kako saznaje španski list Mundo Deportivo, čelnici Evrolige na čelu sa Kataloncem Đordijem Bertomeuom planiraju da to takmičenje i definitivno zatvore i privatizuju do 2023. godine, a da uz to ukinu svoje drugo takmičenje - Evrokup.
Kako se navodi u tekstu, ideja je da potpuno zatvorena liga po ugledu na NBA ligu, počne da se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << igra od sezone 2023/2024, bez otvorene mogućnosti da neko u istu uđe na osnovu rezultata.

Jedini kriterijum i način da se eventualno u tom takmičnju pojavi neki novi klub je da neko od učesnika sa ugovorom upadne u finansijske probleme.
Ova ideja podrazumeva i potpuno ukidanje Evrokupa, tj. odustajanje od organizacije drugog takmičenja, koje su rukovodeći ljudi održavali samo kao nekakav prvid mogućnosti za ulazak u Evroligu na osnovu sportskih rezultata.
Uz to, Evroligi bi gašenje Evrokupa navodno trebalo da bude adut u eventualnim pregovorima sa Fibom i nacionalnim ligama, koji se žestoko protive stvaranju zatvorenih liga koje ne zavise od rezultata u domaćim okvirima.
Međutim, ostaje da se vidi kakva će biti reakcija evropskih država, koje su nedavno koordinisanom akcijom sa Uefom sprečile isti scenario u fudbalu i formiranje Superlige. 
Trenutni učesnici i suvlasnici Evrolige je 11 klubova sa desetogodišnjom licencom: Real Madrid, Barselona, Baskonija, Efes, Fenerbahče, Olimpijakos, Panatinaikos, CSKA Moskva, Makabi, Žalgiris i Armani Milano, a uskoro će isti status dobiti i Bajern Minehen i Asvel.

Alba je nedavno dobila dvodišnju specijalnu pozivnicu, očekuje sa da mesto koje ide klubu iz VTB lige dobije ovogodišnji četvrtfinalista Zenit, tu su i ovogodišnji finalisti Evrokupa Monako i Uniks, a ostaje da se vidi ko će biti predstavnik ABA lige (finale igraju Crvena zvezda i Budućnost).
Na kraju Mundo Deportivo navodi da se još uvek ne zna kojih će pet klubova popuniti pet, na ovoaj ili onaj način, upražnjenih mesta.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Evroliga od 2023. godine postaje zatvoreno takmičenje?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2021

Košarkaška Evroliga preduzela je prve korake ka potpunom zatvaranju svog takmičenja od sezone 2023/2024, prenosi Mundo deportivo...Kako navodi ovaj španski list, ideja je da klubovi koji započnu to takmičenje 2023. godine imaju zagarantovano mesta, kao i da neće postajati mogućnost ulaska novih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.