Evroliga od 2023. godine postaje zatvoreno takmičenje?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2021, 15:34

Evroliga od 2023. godine postaje zatvoreno takmičenje?

Košarkaška Evroliga preduzela je prve korake ka potpunom zatvaranju svog takmičenja od sezone 2023/2024, prenosi Mundo deportivo.

Kako navodi ovaj španski list, ideja je da klubovi koji započnu to takmičenje 2023. godine imaju zagarantovano mesta, kao i da neće postajati mogućnost ulaska novih timova u Evroligu, čak ni kroz takmičenje u Evrokupu.

Tavares najbolji odbrambeni igrač Evrolige

Košarkaš Real Madrida Valter Tavares proglašen je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za najboljeg odbrambenog igrača sezone u Evroligi, saopšteno je na sajtu takmičenja.

Centar koji ima 29 godina, istu nagradu osvojio je i u sezoni 2018/19, dok se prošle godine laureati nisu dodeljivali nakon što je sezona prekinuta zbog koronavirusa.

Košarkaš sa Zelenorotskih ostrva ove sezone beležio je 1,8 blokadu po utakmicu.

To bi bila privatna liga, po ugledu na NBA, u kojoj bi neki novi klub eventualno mogao da zaigra samo na osnovu specijalne pozivnice, kao zamena za nekog od postojećih učesnika usled eventualnih finansijskih poteškoća.

Ovakav sistem organizacije u potpunosti je u suprotnosti sa konceptom FIBA i željama nacionalnih liga koje imaju za cilj da takmičarski rezultat bude osnov za učešće u evrokupovima.

Ostaje da se vidi kakva će biti politička reakcija Evropske unije na pomisao realizacije ovog projekta i njenih zemalja članica, koje su bile veoma oštro suprotstavljene kada se radilo o pokretanju evropske Superlige u fudbalu.

Vlasnici Evrolige trenutno su 11 klubova: Real Madrid, Barselona, Baskonija, Efes, Fenerbahče, Olimpijakos, Panatinaikos, CSKA, Makabi, Žalgiris i Armani, a uskoro bi ova lista trebalo da bude proširena za minhenski Bajern i francuski Asvel.

Pored ovih 13 klubova, naredne sezone u Evroligi takmičiće se još Monako i Uniks kao finalisti Evrokupa, berlinska Alba koja je dobila specijalnu dvogodišnju pozivnicu, šampion ABA lige, odnosno bolji iz duela Crvene zvezde i Budućnosti i još jedan tim sa specijalnom pozivnicom, a to bi najverovatnije trebalo da bude Zenit iz Sankt Peterburga.

Mundo Deportivo podseća da se od svog osnivanja 2000. godine, Evroliga postepeno zatvarala, a najveći zaokret dogodio se 2015. godine kada je potpisan ugovor sa kompanijom IMG, kada je 11 pomenutih klubova dobilo desetogodišnje licence za učešće.

U ovoj sezoni samo četiri kluba u najkvalitetnijoj evropskom takmičenju je učestvovalo na osnovu sportskih rezultata u prethodnoj sezoni, a to su Crvena zvezda (ABA liga), Valensija (Evrokup), Alba (nemačka liga), Himki (VTB liga).

Od sezone 2023/2024. prema najavi El Munda, za učešće u Evroligi takmičarski rezultat više neće biti važan, ali nije precizirano koji klubovi bi mogli biti kandidati za pet upražnjenih mesta.
Pogledaj vesti o: Evroliga

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.