Crvena zvezda pre 21 godinu postala prvak sveta

Izvor: NaDlanu.com, 08.Dec.2012, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crvena zvezda pre 21 godinu postala prvak sveta

Fudbaleri Crvene zvezde na današnji dan pre 21 godinu pobedili su u finalu Interkontinentalnog kupa u Tokiju čileanski Kolo Kolo sa 3:0 i postali prvaci sveta.

Tog 8. decembra 1991. godine, u ranim jutarnjim časovoma po srpskom vremenu, crveno-beli su ujedinili dva najvažnija trofeja u klupskom fudbalu, pošto su šest meseci ranije u Bariju protiv Olimpika iz Marselja osvojili titulu šampiona Evrope.POGLEDAJ VIDEO: >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << Crvena zvezda prvak svetaIako su posle Barija ostali bez Roberta Prosinečkog, Dragiše Binića, Slobodana Marovića, Refika Šabanadžovića i Stevana Stojanovića, kao i trenera Ljubomira Petrovića, podmlađeni tim predvođen Vladicom Popovićem odigrao je jednu od najboljih utakmica u Zvezdinoj istoriji.Blistao je dvostruki strelac Vladimir Jugović, treći pogodak dao je Darko Pančev, sjajnu partiju pružili su Siniša Mihajlović, Ilija Najdoski, Miodrag Belodedić i posebno tada praktično još junior golman Zvonko MIlojević.Čileancima nije pomoglo ni to što su više od jednog poluvremena imali igrača više pošto je Dejan Savićević, asistent kod prvog gola, isključen u finišu prvog poluvremena."Za mene je taj dan jedna od najlepših uspomena života, a posebno karijere. Drhtali smo kad je Dejo dobio crveni karton, ali već posle pet minuta igre bilo je jasno da će Zvezda i sa igračem manje pregaziti Čileance. Bili smo zaista veliki tim. Evropa je tada posle dugo godina pobedila Južnu Ameriku zahvaljujući Zvezdi i zaista je bila čast biti predsednik Skupštine tada i voditi giganta", rekao je za sajt fudbalskog kluba Crvena zvezda tadašnji predsednik kluba Svetozar Mijailović.Crvena zvezda je u Tokiju igrala u sledećem sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Ratković, Stošić, Pančev, Savićević, Mihajlović.Naravno, nijednog trenutka se u priči o uspesima iz istorijske 1991. godine ne sme se zaboraviti doprinos tadašnjeg sportskog direktora Dragana Džajića i generalnog sekretara Vladimira Cvetkovića, koji su godinama unazad stvarali šampionsku generaciju.Dve decenije kasnije Crvena zvezda je daleko od evropskog i svetskog vrha, ni u Srbiji već pet godina nije osvojila titulu, a klub pritiskaju ogromni dugovi i teška finansijska situacija.Juče su raspisani vanredni izbori za novog predsednika kluba, a glavni kandidat je upravo Dragan Džajić, što armiji navijača nekadašnjeg evropskog i svetskog šampiona budi nadu da će Crvena zvezda ponovo biti na mestu koje po svemu i zaslužuje.Crveno-beli će prigodnim koktelom u ponedeljak obeležiti 21. godišnjicu od velikog uspeha u Tokiju.(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Robert Prosinečki

Nastavak na NaDlanu.com...






Povezane vesti

Crvena zvezda: 21 godina od Tokija

Izvor: OkRadio.rs, 09.Dec.2012, 14:14

Pre tačno 21 godine Crvena zvezda postala je nezvanični prvak sveta, pošto je u Interkontinentalnom kupu savladala čileanski Kolo Kolo sa 3:0. Meč se igrao pred 60 hiljada gledalaca u Tokiju, a na tom duelu proslavio se Vladimir Jugović – tada 22-godišnjak postigao je dva gola i proglašen...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.