Robert Prosinečki
Robert Prosinečki

Robert Prosinečki je rođen u nemačkom Vilingen Šveningenu 12. januara 1969. godine odakle je krenuo prema svojim velikim fudbalskim uspesima i pobedama. Robert je poznati hrvatski i jugoslovenski fudbalski reprezentativac koji je igrao na poziciji veznog igrača.
Trenirao je i fudbalski klub Crvenu zvezdu.

Svoju je klupsku karijeru započeo sa pet godina u FC Štutgart Kikersu odakle je 1979. godine sa svojom porodicom otišao za Hrvatsku gde nastavlja da igra i to u domaćem klubu Nk Dinamo čiji je član bio sve do 1987. godine.
Među njegove fudbalerske početke treba ubrojiti osvajanje Svetskog fudbalskog prvenstva u Čileu s juniorskom reprezentacijom kada je proglašen za najboljeg igrača tada osvaja Zlatnu loptu.

Robert Prosinečki, legendarni vezni fudbaler Crvene zvezde, član generacije koja je postala šampion Evrope, a zatim kasnije i trener Crvene zvezde igrao je više godina i nastupao za tim. Za Zvezdu je igrao od 1987. godine do 1991. godine i u klubu je ostavio neizbrisiv trag sjajnim utakmicama i efektnim dobrim golovima. Osim Dinama, Robert je svoje godine proveo igrajući za tim Crvene zvezde gde je najbolji bio 1991. godine u timu kada je osvojio ligu prvaka s kojima je osvojio i tri naslova mesta državnog prvaka zemlje, domaći kup i kup evropskih prvaka.

Nakon igranja za Crvenu zvezdu svoju međunarodnu karijeru nastavlja u Real Madridu, gde je zbog teške povrede odsustvovao godinu dana. Međutim pri oporavku s ovim velikim klubom osvaja španski kup i naravno prvenstvo. Osim Reala, igrao je u Real Oviedi, Barseloni i Sevilji. Nakon povratka u Hrvatsku igrao je za NK Hrvatsku, Hrvatski dragovoljac, Standard liege, Portsmouth, Olimpiju iz Ljubljane, i nakon svega u Hrvatsku gde je igrao za Nk Zagreb gde nakon završetka karijere ostaje na poziciji sportskog direktora. Za Hrvatsku je odigrao četrdeset devet utakmica 49, i pritom je postigao deset golova.

Robert Prosinečki je jedini igrač koji je u istoriji fudbala postigao pogodak na svetskim prvenstvima za dve različite reprezentacije, 1990. godine za Jugoslaviju i 1998. godine za Hrvatsku. U engleskom klubu Portsmouthu je izabran za jedanaest 11 najboljih što se tiče istorije kluba. Peti je ne španac koji je u istoriji igrao za Fc Barselonu i Real Madrid. Reč je o velikom fudbaleru i virtouzu, koji je zbog svojih neverovatnih driblinga često nazivan u svetu poslednjim romantičarem. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 15 utakmica i postigao četiri gola.
Na terenu je debitovao i zaigrao 23. avgusta 1989. godine protiv Finske a poslednju utakmicu igrao je protiv Farskih ostrva 16. maja 1991. godine u pobedi od sedam prema nula. Odigrao je tri utakmice na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine, i postigao je gol protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata, u pobedi od četiri prema jedan.

Prvi samostalni trenerski angažman i posao imao je u Crvenoj zvezdi. Preuzeo je tim po završetku jesenjeg dela sezone 2010. godine. Nije uspeo da osvoji šampionsku titulu sa Zvezdom, ali je sa timom trijumfovao u kupu Srbije 2010. godine. Imao je većih problema, jer igrači mesecima nisu bili plaćeni, igrajući bez plata, tim nije bio kvalitetan ni svoj. Zabeležio je pozitivan rezultat u večitim derbijima, a do razlaza je došlo posle prvog kola sezone 2012. godine, sa ekipom Rada gde je rezultat bio dva prema dva.

Robert Robi Prosinečki je omiljen kod navijača Crvene zvezde, kao igrač i kao trener, a 2012. godine je otišao teško sa suzama iz kluba. U sezoni 2012-2013 vodio je turski Kajzeri do petog mesta u samom šampionatu, a posle prvog dela sezone 2014. godine se rastao sa klubom zbog slabih rezultata.
Od 2014. godine je selektor Azerbejdžana. Trener i fudbaler Robert Prosinečki danas živi u Bakuu gde s njim žive supruga Vlatka, kao i kćeri Roberta i Leonarda.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

JOVETIĆ POGODIO ZA NOVU POBEDU CRNE GORE: Drugi trijumf u nizu!

Uticaj ‘Žutog’ je vidan na igru Crne Gore. Fudbalska reprezentacija Crne Gore danas je dočekala selekciju Severne Makedonije, u okviru prijateljskog susreta. Na klupi Crne Gore od nedavno sedi Robert Prosinečki, koji će probati da ‘prodrma’ nacionalni tim,...

Izvor: HotSport.rs, 25.Mar.2024, 22:24

Detaljnije >>

Prosinečki preporodio Crnu Goru – 2/2: Jovetić srušio Makedonce

Fudbaleri Crne Gore pobedili su Severnu Makedoniju 1:0 u prijateljskoj utakmici u Antaliji. Tako je novi selektor Robert Prosinečki prvi mesec na klupi Sokolova okončao sa maksimalne dve pobede.

Izvor: Sportal.rs, 25.Mar.2024

Detaljnije >>

SUPERLIGA SRBIJE: Bez golova u Novom Sadu

SUPERLIGA SRBIJE: Bez golova u Novom Sadu

Duel 22. kola je posmatrao i selektor Crne Gore Robert Prosinečki.

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Mar.2024

Detaljnije >>

DOBRO JE POČELO ZA ROBIJA U CRNOJ GORI: Zadovoljan sam, momci su bili fenomenalni

DOBRO JE POČELO ZA ROBIJA U CRNOJ GORI: "Zadovoljan sam, momci su bili fenomenalni"

Čestitao je svojoj ekipi.. Fudbalska reprezentacija Crne Gore savladala je Belorusiju (2:0) u prijateljskom meču, a selektor Sokolova Robert Prosinečkibio je zadovoljan urađenim. Ovo je bio i debi popularnog Robija na klupi Crnogoraca. - Treba čestitati momcima, odradili su utakmicu fenomenalno, trkački maksimalno, borili su stvarno, a na kraju krajeva počeli smo da igramo - to je ono što smo hteli. Mislim da su bile dobre...

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Mar.2024, 16:52

Detaljnije >>

Prosinečki debitovao pobjedom: Odradili su utakmicu fenomenalno

Odradili su utakmicu fenomenalno, rekao je Robert Prosinečki, nakon što je pobjedom debitovao na selektorskoj klupi reprezentacije Crne Gore.

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Mar.2024

Detaljnije >>

"To je ono što smo hteli": Prosinečki blista posle pobede na debiju u Crnoj Gori

Novi selektor Crne Gore Robert Prosinečki zadovoljan je pobedom protiv Belorusije (2:0) na debiju na klupi Sokolova.

Izvor: Sportal.rs, 22.Mar.2024

Detaljnije >>

Savršen debi za Prosinečkog na klupi Crne Gore, rival Srbije na EP jedva izvukao nerešeno protiv autsajdera

Novi selektor Crne Gore Robert Prosinečki započeo je svoj mandat na klupi ove selekcije pobedom nad Belorusijom.

Izvor: Sportal.rs, 21.Mar.2024, 22:03

Detaljnije >>