Crvena zvezda i tenk na Marakani: A šta ako ja hoću da kupim tenk

Izvor: B92, 28.Avg.2019, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crvena zvezda i tenk na Marakani: A šta ako ja hoću da kupim tenk

Ko sve može da kupi tenk, na koji način i kako su do njega mogli da dođu navijači Zvezde.

Priča o Zvezdinom tenku ne jenjava, a tokom proslave ulaska u Ligu šampiona pojavilo se i - oklopno vozilo.

Fudbaleri Crvene zvezde su slavili u vozilu nalik oklopnom nakon velikog uspeha - novog plasmana u Ligu šampiona.

Međutim, javnost u Srbiji i regionu i dalje priča o tenku.

Promet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naoružanja i vojne opreme unutar Srbije regulisan je Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme.

Katarina Đokić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da Ministarstvo odbrane delove naoružanja može da proda na nekoliko načina:

Đokić ističe da tu postoji "veoma razrađena procedura".

"Prodaja se vrši javnim nadmetanjem, a samo izuzetno - ako to ne uspe - neposrednom pogodbom", navodi ona.

Kako kaže, Ministarstvo odbrane redovno objavljuje pozive za prodaju rashodovanih pokretnih stvari, poput automobila i kosilica, ali je prodaja naoružanja "izuzetno netransparentna".

Izvor BBC-ja blizak klubu rekao je da je tenk "kupljen na vojnom otpadu", a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naveo je da je ispred stadiona zapravo - maketa.

Maketa je izraz za pravi tenk koji je demilitarizovan - bez vojnog naoružanja, motora i druge opreme.

"Tenk nema motor i transmisiju, cev je zavarena, a nišanske i optičke sprave su skinute. U sadašnjem stanju izloženi tenk je maketa i muzejski eksponat", ističu iz Ministarstva odbrane za BBC.

Oglasila se UEFA

"Nakon konsultacija sa Crvenom zvezdom i institucijama u Srbiji, UEFA je obaveštena da postavljanje starog, rashodovanog tenka ispred stadiona Rajko Mitić nije politička izjava", navodi se u njihovom odgovoru za BBC na srpskom.

"Navijači Zvezde dobili su odobrenje od relevantnih institucija da postave tenk ispred stadiona, što su godinama tražili".

"Njegovo postavljanje nema nikakve veze sa utakmicom baraža za Ligu šampiona".

Katarina Đokić kaže da je tu "začkoljica".

"Demilitarizovano naoružanje praktično više nije naoružanje i može se koristiti u civilne svrhe - za tenk, npr. kao eksponat u muzeju - ili potpuno uništiti.

"Po pravilniku Ministarstva odbrane, ministar može doneti odluku da se trajno demilitarizovana sredstva naoružanja i vojne opreme prodaju u zemlji pravnim licima od značaja za odbranu.

Od priče o tenku izgleda će nastati serija, jer su stigli i neki novi likovi.

Vozilo nalik oklopnom, u pratnji navijača i uz veliku količinu pirotehnike, prošlo je ulicama oko stadiona nakon meča sa Jang Bojsom.

Na njemu su bili Zvezdini prvotimci.

Ubrzo se oglasilo Ministarstvo odbrane, ističući da nije reč o oklopnom vozilu, kao što su mnogi mediji preneli.

Slično je bilo i prilikom proslave titule pre dve godine, kada je pirotehnikom zapaljen autobus u kojem su bili igrači Zvezde.

Ruski tenk

Vsevolod Boiko, reporter ruskog servisa BBC

Tenk ispred stadiona ima i ruski CSKA.

Reč je o nekadašnjem vojnom klubu, čiji je vlasnik danas biznismen Evgenij Giner.

CSKA je 2016. dobio novi stadion, a jedna od atrakcija u njegovoj okolini je sovjetski T-55 tenk obojen u klupske boje - crvenu i plavu.

Kako se navodi, reč je o prvom modelu sa oklopom otpornim na nukelarno naoružanje.

Iz kluba kažu da je reč o poklonu, dok navijači tvrde da su tenk dobili od ruskog Ministarstva odbrane.

Dakle, kao i za tenk sa Marakane - darodavac nije poznat.

Zanimljivo je da Zvezdu i CSKA - pored tenkova - spaja i međusobni duel u šesnaestini finala Lige Evrope iz 2018. godine, kada je ruski klub bio bolji.

Na društvenim mrežama navode da je ovo oklopno vozilo trebalo da bude deo proslave poslednje titule, ali je sve pokvarilo nevreme, pa proslava nije održana.

U međuvremenu se u Hrvatskoj i dalje bave beogradskim tenkom.

Večernji list je objavio da su navijači zagrebačkog Dinama, u odgovoru na tenk, ispred Maksimira stavili - stari, zarđali traktor.

"Šta su time hteli da poruče, sami zaključite", piše Večernji.

Reč je o aludiranju na način na koji su Srbi iz Hrvatske izbegli tokom akcije Oluja 1995. godine, kada su uglavnom na traktorima otišli za Srbiju.

U međuvremenu se o čitavom slučaju još jednom oglasio ministar policije Nebojša Stefanović, ističući da je "očigledno sve politička igra i neka vrsta napada pre svega na predsednika Vučića".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.