Prekinuta trka, pobeda Batona

Izvor: B92, Beta, 06.Apr.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuta trka, pobeda Batona

Vozač ekipe Bron GP Dženson Baton pobedio je na trci za Veliku nagradu Malezije, koja je prekinuta 24 kruga pre kraja zbog pljuska.

Baton je trijumfovao ispred Nika Hajdfelda, člana ekipe BMW Zauber i Tima Gloka u Tojoti posle samo 32 kompletirana kruga od 56, zbog velikog pljuska i nemogućih uslova za vožnju na stazi "Sepang". Pošto je trka prekinuta računa se poredak koji je bio krug pre nego što je stopirana, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a pošto nije izvozano 75 posto trke vozači će dobiti samo polovinu bodova.

Britanac je ekipi Bron GP doneo drugu pobedu za redom na isto toliko trka, a trijumfovao je u vremenu od 1:10.59.092 sata. Ppored njega, Gloka i Hajdfelda u Maleziji su do bodova došli i drugi vozač Tojote Jarno Truli, Batonov klupski kolega Rubens Barikelo, Mark Veber u Red Bulu, branilac šampionske titule Luis Hamilton i vozač Vilijamsa Niko Rozberg.

Posle odličnog starta poveo je upravo Rozberg, koji je uspeo da pretekne Batona, osvajača pol pozicije, drugoplasiranog Trulija i Gloka, koji je bio treći. Dobar start imao je i dvostruki šampion Fernando Alonso u Renou, koji je bio deveti, ali je već posle prve krivine uspeo da dođe do trećeg mesta pa je poredak posle prvog kruga bio: Rozberg, Truli, Alonso, Baton, Kimi Raikonen i Rubens Barikelo.

Pre samog starta vozač ekipe BMW Zauber Robert Kubica se požalio da čuje čudan zvuk iz motora, da bi potom stao kada su se svetla koja označavaju start upalila, a potom i ugasila, a posle samo tri kruga Poljak je bio primoran da odustane sa trke za Veliku nagradu Malezije, upravo zbog kvara motora. Još u prvom krugu odustao je vozač Meklaren Mercedesa Heiki Kovalainen, posle izletanja sa staze, a kako se posle ispostavilo, upravo su mladi Finac i Kubica jedina dva vozača koji nisu završili u plasmanu trke na stazi "Sepang”.

Iz kruga u krug Rozberg je samo povećavao svoju prednost na čelu, dok se iza njega odvijala prava borba. Posle odličnog starta Alonso je imao mnogo problema da se zadrži na trećoj poziciji pa su ga redom preticali Barikelo, Raikonen, a potom i Mark Veber u Red Bulu. Probleme je imao i Nik Hajdfeld, jedini preostali vozač ekipe BMW Zauber na stazi, koji je bio znatno teži od ostalih pa nije mogao da rivale ostavi iza sebe.

Već posle desetog kruga timovi su bili svesni da se kiša bliži, ali pošto još nije bilo naznaka da će uskoro početi da pada vozači su krenuli u redovne odlaske u boks. Prvi je u pit stop otišao Sebastijan Fetel, koji je u tom trenutku zauzimao devetu poziciju, a potom je isto učinio i, do tada vodeći, Rozberg i na stazu se vratio kao četvrti. Posle prve runde odlazaka u boks, Baton je preuzeo vođstvo, ispred Barikela, Rozberga i Trulija.

Za razliku od drugih ekipa u Ferariju su se odlučili da Raikonenu stave gume za kišu, iako ona još uvek nije krenula da pada, a ispostavilo se da je upravo ta odluka Finca koštala boljeg plasmana. Raikonen je polako gubio priključak u odnosu na ostale vozače, a do 22. kruga i trenutka kada je kiša počela lagano da pada, njegovi pneumatici su bili skroz istrošeni, a on je izgubio mnogo vremena.

Kada je kiša počela da pada to je bio znak za sve vozače da se upute ka boksu na zamenupneumatika i gotovo svi su se odlučili za kišne, i po povratku na stazu poredak nije bio značajno promenjen. U vođstvu se nalazio Baton, a pratili su ga Rozberg, Truli, Barikelo, Hajdfeld, Veber i Hamilton.

Ipak, za razliku od većine vozača Glok se odlučio za univerzalne pneumatike sa srednjom komponentom, što mu se isplatilo jer je po krugu bio čak osam sekundi brži od pojedinih rivala, pa je već u 29. krugu uspeo da dođe do treće pozicije.

Kada su timovi uvideli da gume koje je koristio Glok daju bolje rezultate svi su pozvali svoje vozače u boks od 29. kruga, ali pošto je kiša počela da pada sve jače, sa staze su izleteli Fetel, kao i obojica vozača Fors Indije Adrian Zutil i Đankarlo Fizikela, pa je zbog pravog potopa izašao "sejfti kar" , a na početku 33. kruga je istaknuta crvena zastavica po nalogu direktora trke Čarlija Vajtinga i trka je prekinuta.

Pošto se nisu stvorili uslovi da trka bude nastavljena kao rezultati trke za Veliku nagradu Malezije računa se plasman na kraju 31. kruga, a vozači će prema pravilima FIA dobiti polovinu bodova, koju bi inače dobili da je izvozano 75 posto trke. To će biti peti put u istoriji Formule 1 da je će vozači dobiti polovinu bodova. Poslednji trka koja je prekinuta zbog velikog pljuska, a posle nije nastavljena, bila je Velika nagrada Australije 1991. godine, kada je izvozano samo 14 krugova od 81, koliko je trebalo.

Sve viđeno u Maleziji samo potvrđuje konstataciju datu posle trke u Australiji da je pred nama veoma uzbudljiva sezona. Evidentno je da je ekipa Bron GP ispred svih, ali raduje što je Tojota sve bolja, kao i Vilijams, pa čak i Red Bul. U odnosu na trku na stazi "Albert park" pre nedelju dana BMW se popravio, Meklaren je napredovao, dok Reno još uvek ima problema, ali je zabrinjavajuće što aktuelni šampion u konkurenciji konstruktora Ferari još uvek nije osvojio ni bod! Toro Roso je pokazao da može da ostvari dobre rezultate, dok je pred Fors Indijom, prema svemu pokazanom, težak period u dnu poretka, ukoliko nešto ne promene.

Posle dve trke u generalnom plasmanu vodi pobednik prve dve trke sezone Dženson Baton sa 15 bodova, ispred klupskog kolege Rubensa Barikela, koji ima deset, i vozača Tojote koji ima osam i po bodova, dok je u poretku timova Bron GP ubedljiv sa 25 bodova, dok Tojota ima 16,5.

Naredna trka je Velika nagrada Kine koja se vozi 19. aprila na stazi u Šangaju.

Rezultati trke za VN Malezije:

1. Dženson Baton (Velika Britanija) Bron GP 1:10:59.09

2. Nik Hajdfeld (Nemačka) BMW Zauber + 22.722

3. Timo Glok (Nemačka) Tojota + 23.513

4. Jarno Truli (Italija) Tojota + 46.173

5. Rubens Barikelo (Brazil) Bron GP + 47.360

6. Mark Veber (Australija) Red Bul + 52.333

7. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren + 1:00.733

8. Niko Rozberg (Nemačka) Vilijams + 1:11.576

9. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 1:16.931

10. Sebastijan Burde (Francuska) Toro Roso + 1:42.164

11. Fernando Alonso (Španija) Reno + 1 krug

12. Kazuki Nakađima (Japan) Vilijams + 1 krug

13. Nelson Pike junior (Brazil) Reno + 1 krug

14. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 1 krug

15. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 1 krug

16. Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso + 1 krug

17. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija + 1 krug

18. Đankarlo Fizikela (Italija) Fors Indija + 2 kruga

odustali:

Robert Kubica (Poljska) BMW Zauber

Heiki Kovalainen (Finska) Meklaren

Generalni plasman vozača:

1. Dženson Baton (Bron GP) 15

2. Rubens Barikelo (Bron GP) 10

3. Jarno Truli (Tojota) 8,5

4. Timo Glok (Tojota) 8

5. Nik Hajdfeld (BMW Zauber) 4

6. Fernando Alonso (Reno) 4

Generalni plasman konstruktora:

1. Bron GP 25

2. Tojota 16,5

3. BMW Zauber 4

4. Reno 4

5. Vilijams 3,5

6. Toro Roso 3

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kiša izavala prekid trke u Maleziji

Izvor: RTS, 05.Apr.2009, 13:37

Veliku nagradu Malezije u formuli 1 osvojio je Dženson Baton iz ekipe Rosa Brouna posle prekida trke zbog jake kiše u 32. krugu. Vozači i publika čekivali su nastavak 40 minuta, ali organizator odlučio da prekine takmičenje i prizna rezultate. ..Niko Rozberg iz Vilijamsa najbolje je startovao,...

Nastavak na RTS...

MALEZIJA: Prekid i kiša odgovarali Batonu

Izvor: Mondo, 05.Apr.2009

Trka u Maleziji prekinuta zbog pravog potopa na stazi, a Dženson Baton promovisan je u pobednika. Zbog toga što je izvezeno manje od 2/3 krugova vozači osvojili samo polovina bodova.

Nastavak na Mondo...

Trijumf Batona posle prekida zbog kiše

Izvor: RTS, 05.Apr.2009

Veliku nagradu Malezije u formuli 1 osvojio je Dženson Baton iz ekipe Rosa Brouna posle prekida trke zbog jake kiše u 32. krugu. Vozači i publika čekivali su nastavak 40 minuta, ali organizator odlučio da prekine takmičenje i prizna rezultate. ..Niko Rozberg iz Vilijamsa najbolje je startovao,...

Nastavak na RTS...

Batonu samo pola radosti

Izvor: Večernje novosti, 05.Apr.2009

Druga trka 60. šampionata sveta Formule 1 za VN Malezije prekinuta 24 kruga pre kraja zbog kiše. Britanski vozač Bron GP tima dobiće pola bodova. Ferari ponovo ostao bez bodova

Nastavak na Večernje novosti...

05.04.2009 ::: F1 - Trka za VN Malezije - Formulu 1 pobedila kiša!

Izvor: AutoMagazin, 05.Apr.2009

Jenson Button je u odličnom bolidu Brawn GP Racinga slavio na drugoj ovosezonskoj trci, održanoj u Maleziji, koja je posle sat vremena prekinuta zbog monsunskog pljuska koji je poplavio stazu. Uz Engleza, na podiujumu su završili Nick Heidfeld (BMW) i Timo Glock Toyota)..

Nastavak na AutoMagazin...

Batonu pobeda na pola trke!

Izvor: Blic, 06.Apr.2009

Dženson Baton osim što vozi odlično, ima i sreće! Britanac u bolidu ekipe Bron GP bio je najbolji i na stazi Sepang za veliku nagradu Malezije, a trka je prekinuta 24 kruga pre kraja zbog katastrofalnih uslova za vožnju...Fantastičan start novajlija u šampionatu Formule 1, ekipe Bron GP, pokazuje...

Nastavak na Blic...

BATON OPET POBEDIO!

Izvor: Press, 06.Apr.2009

Britanac iz ekipe Bron GP, samo nedelju dana posle trijumfa u Australiji, slavio i na VN Malezije! Zbog tropskog pljuska trka u Sepangu prekinuta u 32. krugu, a vozačima prepolovljeni bodovi. .Vozač ekipe Bron GP Dženson Baton pobednik je i druge trke 60. sezone Formule 1, Velike nagrade Malezije!...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.