Trijumf Batona posle prekida zbog kiše

Veliku nagradu Malezije u formuli 1 osvojio je Dženson Baton iz ekipe Rosa Brouna posle prekida trke zbog jake kiše u 32. krugu. Vozači i publika čekivali su nastavak 40 minuta, ali organizator odlučio da prekine takmičenje i prizna rezultate.

Niko Rozberg iz Vilijamsa najbolje je startovao, sa četvrte probio se na prvo mesto. Pratili su ga Truli i Baton, koji je imao pol poziciju. Fernando Alonso je takođe bio veoma brz, uspeo je na kratko da se probije ispred Džensona Batona, ali je Britanac ekspresno "vratio" treće mesto.

Nemac Timo Glok loše je započeo trku u Maleziji, sa treće, pao je na osmu poziciju.

Odlasci u boks promenili su poredak, a jak pljusak je u 32. krugu izazvao prekid trke.

Pošto prema propozicijama takmičenja Formule 1 nije izveženo 75 posto trke, vozači su dobili samo "polovinu bodova" predviđenih za plasman u tom takmičenju.

Od 1950. godine, kada je održano prvo prvenstvo sveta, to se dogodilo samo četiri puta.

Prvi put u Barseloni 1975. kada je Nemac Rolf Stomelen uleteo u publiku i usmrtio petoro ljudi. Trka je prekinta u 29. od 75 predvidjenih krugova. Italijanka Lela Lombardi tada je ušla u istoriju Formule 1, jer je u trenutku prekida bila na šestom mestu i jedina je žena koja je uspela da osvoji bodove u Gran pri trkama.

Iste godine u 29. krugu je zbog jake kiše prekinuta trka za Veliku nagradu Austrije na Osterajhringu. Italijan Vitorio Brambila tada je ostvario svoju jedinu pobedu u karijeri, a kada je video zastavicu kojom je označen kraj trke toliko se uzbudio da se "prikucao" u zaštitnu odgradu.

Trka za Veliku nagradu Monaka 1984. godine prekunuta je zbog kiše u 31. od 77 krugova. Alan Prost je tada za pobedu dobio pet bodova, a na kraju sezone izgubio je titulu zbog toga što je Niki Lauda imao jedan bod više.

Poslednji prekid viđen je u Adelaidi 1991. godine, kada je zbog pljuska legendarni Brazilac Airton Sena proglašen za pobednika posle samo 14 krugova. Pošto je to bila poslednja trka u sezoni, Italijan Đani Morbideli je jedini vozač u istoriji koji je šampionat sveta završio sa osvojenih pola boda.

Poredak vozača u trenutku prekida u Maleziji, koji je postao i zvaničan rezultat gran prija: Baton, Glok, Hajdfeld, Truli, Barikelo, Hamilton, Rozberg, Veber, Masa, Burede, Alonso.....

Plasman vozača posle dve trke: Baton 15 bodova, Barikelo 10, Truli 8,5, Glok 8, Hajdfeld i Alonso 4, Rozberg 3,5, Buemi 2, Veber 1,5, Hamilton i Burde 1. 

Plasman konstruktora: Broun 25, Tojota 16,5, BMV i Reno 4, Vilijams 3,5, Toro Roso 3, Red Bul 1,5, Meklaren 1, Ferari i Fors Indija 0.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије