Izvor: Glas javnosti, 07.Okt.2009, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javni servis

Početkom maja ove godine, nakon skandaloznog izveštavanja crnogorske državne televizije sa vaskršnjih bogosluženja u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, uputili smo jedno pismo generalnom direktoru te ustanove Branku Vojičiću. U pismu smo podsetili da je uredništvo Javnog servisa RTCG pred praznik Vaskrsenja Hristovog pokazalo interesovanje za izveštavanje sa prazničnih bogosluženja Mitropolije Crnogorsko-Primorske. Inicijativu smo prihvatili bez ikakvih uslovljavanja očekujući da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << gorko iskustvo iz prethodnih godina odgovorne iz Javnog servisa podstaći na profesionalan i korektan odnos kako prema Mitropoliji Crnogorsko-Primorskoj kao osmovekovnoj duhovnoj instituciji pravoslavne veroispovesti tako i ogromnom broju njenih sveštenika, monaha i vernika kao ravnopravnih građana Crne Gore.

Na žalost, uredništvo Javnog servisa se svojski potrudilo da svojim neprofesionalnim odnosom posvedoči da čak ni na takav praznik kakav je praznik Vaskrsenja Hristovog nema ambiciju da izveštava o realnim događajima nego, sudeći po emitovanim prilozima, očevidno iskazuje ambiciju da svojim izveštajima i montažama kreira stvarnost i stvara virtuelnu sliku po meri ideoloških interesa i ciljeva na koje sveštenstvo i monaštvo Mitropolije Crnogorsko-Primorske ne može da pristane.

Tokom čitavog dana na Vaskrs, u vestima na televiziji u istom prilogu prikazivan je arhivski snimak prazne kripte Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici (dovoljno je da naglasimo da ekipa Javnog servisa toga dana uopšte nije bila u nijednom hramu u Podgorici pri čemu se samo u toj „praznoj“ kripti Sabornog Hrama pričestilo preko pet hiljada ljudi, kao i u Crkvi Svetog Đorđa, na Kruševcu, Momišićkom brdu i u svim manastirima i parohijama u okolini Podgorice).

U dnevnicima kao udarnim informativnim emisijama je izbačen arhivski snimak prazne kripte Sabornog Hrama, ali je u odnosu na tolike stotine sveštenika i monaha Mitropolije Crnogorsko-Primorske i drugih kanonskih eparhija prednost data, mimo svake logike, organizaciji koju predstavlja bivši raščinjeni sveštenik Dedeić sa nekolicinom svojih saradnika u mantiji. Bilo je reči i o Dedeićevim aktivnostima na Cetinju, Podgorici, Kotoru, čak do „dijaspore“.

Očekivali smo da se kanonske službe sveštenstva Mitropolije barem neće naći u istom prilogu u informativnim emisijama Javnog servisa sa organizacijom koja se samovlasno i neovlašćeno predstavlja kao nekakva Crnogorska pravoslavna crkva. Na žalost, ni taj minimum profesionalnog odnosa i odgovornosti nije ispoštovan nego je toj organizaciji ukazano i prvenstvo, a da ne govorimo da su i po broju kadrova (čak i iz Podgorice) bili tendenciozno favorizovani.

Sveštenstvo i monaštvo Mitropolije po svojoj pastirskoj odgovornosti ne može i nema pravo da prihvati takvu ulogu kakvu Crkvi namenjuje uredništvo Javnog servisa. Otuda smo izrazili spremnost da se u interesu objektivnosti, profesionalizma i etike, a posebno u interesu pravoslavnih vernika u Crnoj Gori i njihovog prava da budu objektivno informisani, započnu razgovori oko sagledavanja svih dosadašnjih problema i potpisivanja protokola o saradnji sa Javnim servisom u pogledu izveštavanja sa bogosluženja, duhovnih akademija i drugih crkvenih sabranja u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

I tako, od maja do oktobra ove godine, iz Javnog servisa ni avaza osim konstantnih napada na Crkvu. Direktor televizije nas nije udostojio ni ljudskog odgovora. A kada su ga novinari zapitali zašto je to tako onda je on uzvratio kao da crnogorska televizija predstavlja njegovu babovinu, a ne javni servis svih građana među koje, svakako, spada i sveštenstvo i monaštvo.

Više je nego evidentno da nismo svi isti.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.