Kiša izavala prekid trke u Maleziji

Izvor: RTS, 05.Apr.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kiša izavala prekid trke u Maleziji

Veliku nagradu Malezije u formuli 1 osvojio je Dženson Baton iz ekipe Rosa Brouna posle prekida trke zbog jake kiše u 32. krugu. Vozači i publika čekivali su nastavak 40 minuta, ali organizator odlučio da prekine takmičenje i prizna rezultate.

Niko Rozberg iz Vilijamsa najbolje je startovao, sa četvrte probio se na prvo mesto. Pratili su ga Truli i Baton, koji je imao pol poziciju. Fernando Alonso je takođe bio veoma brz, uspeo je na kratko da se probije ispred Džensona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Batona, ali je Britanac ekspresno "vratio" treće mesto.

Nemac Timo Glok loše je započeo trku u Maleziji, sa treće, pao je na osmu poziciju.

Odlasci u boks promenili su poredak, a jak pljusak je u 32. krugu izazvao prekid trke.

Pošto prema propozicijama takmičenja Formule 1 nije izveženo 75 posto trke, vozači su dobili samo "polovinu bodova" predviđenih za plasman u tom takmičenju.

Od 1950. godine, kada je održano prvo prvenstvo sveta, to se dogodilo samo četiri puta.

Prvi put u Barseloni 1975. kada je Nemac Rolf Stomelen uleteo u publiku i usmrtio petoro ljudi. Trka je prekinta u 29. od 75 predvidjenih krugova. Italijanka Lela Lombardi tada je ušla u istoriju Formule 1, jer je u trenutku prekida bila na šestom mestu i jedina je žena koja je uspela da osvoji bodove u Gran pri trkama.

Iste godine u 29. krugu je zbog jake kiše prekinuta trka za Veliku nagradu Austrije na Osterajhringu. Italijan Vitorio Brambila tada je ostvario svoju jedinu pobedu u karijeri, a kada je video zastavicu kojom je označen kraj trke toliko se uzbudio da se "prikucao" u zaštitnu odgradu.

Trka za Veliku nagradu Monaka 1984. godine prekunuta je zbog kiše u 31. od 77 krugova. Alan Prost je tada za pobedu dobio pet bodova, a na kraju sezone izgubio je titulu zbog toga što je Niki Lauda imao jedan bod više.

Poslednji prekid viđen je u Adelaidi 1991. godine, kada je zbog pljuska legendarni Brazilac Airton Sena proglašen za pobednika posle samo 14 krugova. Pošto je to bila poslednja trka u sezoni, Italijan Đani Morbideli je jedini vozač u istoriji koji je šampionat sveta završio sa osvojenih pola boda.

Poredak vozača u trenutku prekida u Maleziji, koji je postao i zvaničan rezultat gran prija: Baton, Glok, Hajdfeld, Truli, Barikelo, Hamilton, Rozberg, Veber, Masa, Burede, Alonso.....

Plasman vozača posle dve trke: Baton 15 bodova, Barikelo 10, Truli 8,5, Glok 8, Hajdfeld i Alonso 4, Rozberg 3,5, Buemi 2, Veber 1,5, Hamilton i Burde 1. 

Plasman konstruktora: Broun 25, Tojota 16,5, BMV i Reno 4, Vilijams 3,5, Toro Roso 3, Red Bul 1,5, Meklaren 1, Ferari i Fors Indija 0.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.