Dan kada Banjaluka nije spavala

Izvor: Sportski Žurnal, 11.Maj.2011, 01:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan kada Banjaluka nije spavala

Pre 23 godine fudbaleri Borca osvojili Kup Jugoslavije kao jedini drugoligaš
Ni posle 23 godine uspeh ne bledi. Na današnji dan 1988. godine u 40. finalu Kupa Jugoslavije koji je igran za pehar Maršala Tita fudbaleri Borca su golom Senada Lupića u 60. minutu savladali Crvenu zvezdu 1:0.

Bio je to veliki uspeh krajiškog kluba koji je kao jedini drugoligaš u istoriji FS Jugoslavije osvojio trofej u najmasovnijem takmičenju savladavši >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << budućeg evropskog i svetskog klupskog šampiona.
Slavlje na tadašnjem stadionu JNA, a danas zdanju Fudbalskog kluba Partizan se prenelo u Banjaluku i celu Krajinu, a na glavnom banjalučkom trgu junake iz Beograda je dočekalo tridesetak hiljada ljudi. Orilo se iz svih grla: „Procvetala bela lala, uzeli smo Kup Maršala.”
Osvajanje Kupa Jugoslavije je, uz pobedu u Mitropa kupu 1992. godine i prošlogodišnji pehar Kupa BiH jedan od najvećih uspeha banjalučkog kluba u 85 godina dugoj istoriji.
Pored velikog rivala Banjalučani su u Beogradu, tog 11. maja 1988. godine imali i arbitra Blažu Zubera iz Bačke Topole. On je u 81. minutu „izmislio” jedanaesterac za Beograđane posle silnih neuspelih pokušaja crveno-belih da stignu vođstvo Banjalučana. U duelu u šesnaestercu Borca bili su Milorad Bilbija i Goran Milojević, igrač Zvezde je pao, a sudija Zuber jedva dočekao da pokaže na 'belu tačku'. Ipak, Svevišnji je ispravio nepravdu.
Mlak šut kapitena i najboljeg igrača Crvene zvezde Dragana Piksija Stojkovića odbranio je golman Slobodan Karalić koji je (ne)očekivano dobio priliku da brani jer je prvi golman Ante Jakovljević imao nesuglasice sa stručnim štabom i upravom kluba. O tom trenutku golman „crveno-plavih” je rekao:
– Kao i svakom čuvaru mreže mnoge misli su mi prošle kroz glavu. Penal je najbolja šansa za gol, golman može samo da ispadne junak, a izvođač tragičar. U poslednjem momentu sam odlučio da ne krećem ni u jednu stranu već da ostanem na gol liniji i čekam šut. Na moju i sreću Borca lopta mi je uletela u naručje. U tom momentu sam bio najsrećniji čovek na svetu - rekao je golman Borca iz 1988. godine Slobodan Karalić.
Strelac pobedonosnog gola u 60. minutu Senad Lupić je posle susreta u Beogradu kratko rekao:
– Ovo je gol moje karijere. Pred početak utakmice sam pričao da ću dati gol, osećao sam to, čak sam i video sliku, moj skok i mat glavom. Tako je i bilo. U trenutku kada sam zatresao mrežu Zvezde nisam bio svestan toga.
Crvena zvezda – Borac 0:1 (0:0)
Stadion: JNA u Beogradu. Gledalaca: 25.000. Sudija: Blažo Zuber (Bačka Topola). Strelac: Lupić u 60. minutu. Žuti kartoni: Cvetković, Milojević (Crvena zvezda), Beširević, Špica (Borac).
CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Milojević, Marović, Jurić, Radovanović, Krivokapić, Binić, Prosinečki, Cvetković, Stojković, Đurović (od 71. Joksimović). Trener: Velibor Vasović.
BORAC: Karalić, Malbašić, Mataja, Bilbija, Lipovac, Špica, Durgutović (od 74. Šijaković), Matejić, Beširević, Popović, Lupić (od 88. Lemić). Trener: Husnija Fazlić.


 

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.