Cene: Pojeftinjenje goriva bez uticaja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2015, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene: Pojeftinjenje goriva bez uticaja

Budući da je cena nafte na najnižem nivou u poslednjih šest godina u Velikoj Britaniji turističke agencije i autobuski prevoznici od Ministarstva finansija upozoreni su da niže cene goriva moraju da se odraze na ukupnu cenu aranžmana. RTV istražuje kakva je situacija kod nas odnosno da li je pad cena goriva uticao na formiranje cena proizvoda i usluga.

"Radimo na ivici rentabilnosti. Poreska, fiskalna i parafiskalna opterećenja rastu tako da se pad cena naftnih derivata >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ne odražava na cene drugih proizvoda", kažu u Uniji poslodavaca Vojvodine.

U društvu trgovaca Novog Sada tvrde da cena goriva u njihovoj marži ima malo učešće kao i da zbog drugih poskupljenja nemaju mogućnosti da snize cene.

Po svemu sudeći, zbog  pojeftinjenja goriva u prodavnicama nećemo zateći niže cene osnovinih životnih namirnica. Zbog drugih troškova gorivo je, kažu, mali segment u formiranju cene.

Po toj logici cena autobuskog prevoza trebalo bi da budu niže.

Iz jednog od najvećih preduzeća u oblasti autobuskog prevoza "Niš ekspresa" kažu da još od 2012. godine nisu korigovali cene prevoza iako je u tom periodu cena goriva u više navrata povećavana.

Na cenu prevoza utiču značajno, pored goriva, cene rezervnih delova, troškovi obaveznog osiguranja i obaveze iz najnovijih akata o bezbednosti u saobraćaju koji propisuju veći broj vozača po jednom vozilu.

Tomislav Mićović iz Udruženje naftnih kompanija Srbije kaže da je pad cena sirove nafte ozbiljno uzdrmao svetsko  tržište.

I naša  zemlja deli sudbinu globalnog tržišta, s obzirom na to da se uglavnom oslanjamo na uvoz nafte i njenih derivata

Posmatrajući domaće tržište, pitanje je samo da li bi i poskupljenje goriva tako malo uticalo na formiranje cena ostalih proizvoda i usluga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.