OPASNIJI I OD HEROINA: Potpuno legalan, a naučnici upozoravaju, štetniji od najgorih droga!

Izvor: Kurir, 26.Nov.2015, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPASNIJI I OD HEROINA: Potpuno legalan, a naučnici upozoravaju, štetniji od najgorih droga!

Supstanca koja je najpogubnija za zdravlje pojedinca i društvo nije, kako bi to mogli pretpostaviti, heroin, kokain ili neki sličan narkotik.

Potpuno je legalan i svakodnevno ga konzumiraju milioni ljudi.

Pa ipak, naučni parametri pokazuju kako je potpuno poguban za život čoveka, a na društvo ima razarajući učinak. Reč je o alkoholu.

Da, alkoholu! Možda je to iznenađujuće, ali čitav niz različitih činilaca ukazuje da je tako. Nekadašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << savetnik britanske Vlade za droge, David Nat i nekolicina evropskih stručnjaka došli su do ovog zaključka, koristeći 16 parametara kojima su nastojali da izmere kakav učinak alkohol ima na život i zdravlje pojedinca, a kakvu štetu nanosi društvu u kojemu taj pojedinac živi.

Osim alkohola, u isti je kontekst merenja stavljeno još 20 droga. Popis činjenica ili parametara podrazumevao je sledeće: smrtnost, zavisnost, mentalna oštećenja, gubitak kuće ili posla, kriminalna aktivnost, nanošenje telesnih povreda pa čak i materijalna šteta nanesena državi.

Na drugo i treće mesto ugodno su se smestili heroin i kokain, a prvo je pripalo alkoholu.

Najmanje 3,3 miliona ljudi godišnje umre od zlopotrebe alkohola. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, to je 5,9 odsto od ukupne stope umrlih, godišnje, što znači kako od alkohola svakih 10 sekundi premine jedna osoba.

(Magazin.hr)

Autor: Foto: Profimedia

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.