Ako moja generacija ne prenese svoje iskustvo, onda ništa nismo uradili

Izvor: Politika, 06.Maj.2015, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako moja generacija ne prenese svoje iskustvo, onda ništa nismo uradili

Željko Tanasković, kapiten reprezentacije koja je 1997. donela našoj odbojci prvo srebro, rešio da pođe putem svojih saigrača Brđovića, Kovača, Nikole Grbića... – Vizura se, uz pomoć Volera iz Švajcarske, nada zapaženoj ulozi u Ligi šampiona

Odbojkašice Vizure su drugu godinu uzastopce prvakinje Srbije. Put do titule bio je toliko iscrpljujući da su posle treće utakmice u finalu doigravanja, u kojoj nisu osvojili ni set, dobile novog trenera.

Ekipu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je preuzeo Željko Tanasković, standardni reprezentativac u generaciji koja je našu odbojku uvela u svetski vrh. Bio je kapiten kada je na Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu 1997. osvojeno srebro, u tom trenutku naša najsjajnija medalja u istoriji.

– Kao sportskom direktoru Vizure moj zadatak se, u projektu s Volerom, uglavnom odnosio na logistiku. To je vrlo ozbiljan poduhvat i vlasnik švajcarskog kluba Stav Jakobi došao je u Beograd da razgovara s predsednikom našeg kluba Zoranom Radojičićem o široj saradnji. Otišli su u Suboticu, na treću utakmicu finala, gde se desilo ono što se desilo. Stekao se utisak da je tim u blagom padu i tako sam postao trener Vizure – ispričao je Tanasković kako je došlo do toga da krene novim putem.

Ostaće kao zanimljivost da je posle prve utakmice u kojoj je bio trener postao šampion. To je i očekivano, zbog ugleda koji je stekao kao igrač. Ishod četvrtog meča mogao je da bude i drugačiji, jer ga je Vizura dobila s 3:2, i to na razliku u petom setu.

– Nikad se nisam krio iza imena ili onoga što sam radio. Ko je drugačije mislio, ne poznaje ni mene, ni odbojku – tvrdi Tanasković. – Prestao sam da igram pre 15 godina i video sam da je pogrešno što ranije nisam postao trener. Moja generacija je stekla veliko znanje i iskustvo i ako to ne prenesemo na mlađe, ništa nismo uradili. To je dugo bilo u meni. Zato mi je veoma drago što je Nikola Grbić sada naš selektor, što su se trenerskom poslu pre toga posvetili Dejan Brđović, Slobodan Kovač...

O svom doprinosu da Vizura sačuva zvanje prvaka države Tanasković je rekao sledeće:

– Utakmica je bila dosta teška, s mnogo tenzije i preokreta. Nju su, po mom mišljenju, obeležile igračice Vizure, pokazavši svoj kvalitet kad je bilo najvažnije, a on je stečen dosadašnjim radom i iskustvom iz Lige šampiona – da, kad je najteže, iz sebe izvuku najbolje. Spartak je igrao odlično, ali to nije dovoljno da se dobije ovakav meč.

Tanasković je bio posrednik za saradnju između Partizana i Vizure. Sada je uključen i u poduhvat Vizure s Volerom:

– Saradnja Partizana i Vizure bila je obostrano korisna, ali nije nastavljena, jer je, verovatno, vremenom došlo da drugačijeg razmišljanja. Od saradnje s Volerom dosta se očekuje. Vlasnik švajcarskog kluba planira da ovde dosta uloži. Vizura, sa svim svojim selekcijama i energijom koju ima predsednik Radojičić, trebalo bi da odigra zapaženu ulogu u Ligi šampiona.

Volero sigurno nije slučajno odabrao saradnju s našim klubom. Mnogo je naših odbojkašica igralo u njemu i očigledno je da su ostavile izvanredan utisak.

– U ovom projektu predviđeno je i da naše igračice preko Volera lakše odu u Evropu. Glavno je – kompletno forsiranje mladih igračica kroz Vizurinu infrastrukturu – rekao je Tanasković.

Kada je reč o ličnim planovima, novi trener šampionki je otkrio:

– Nastavljam kao trener. Biću šef stručnog štaba Vizure u naredne četiri godine.

Opredeljenje da veliki igrači budu treneri zaslužuje da bude podržano. Razume se, to ne znači da će svaki od njih biti as i kao trener, ali je zaista, što reče Tanasković, velika šteta da ono što znaju ode s njima.
Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.