Zoran Tošić i njegov ruski fudbal na -20 °C

Izvor: Vostok.rs, 03.Sep.2014, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoran Tošić i njegov ruski fudbal na -20 °C

03.09.2014. -

Zoran Tošić za "Glas Rusije": Ono što me u Moskvi podseća na Srbiju su možda najpre naši restorani, gde ima dosta naših ljudi. I to je najpre ono što se razlikuje u odnosu na Englesku ili Nemačku gde sam do tada igrao i gde nisam ima taj neki život van fudbala.

Srpski reprezentativac, Zoran Tošić, već četiri godine je igrač moskovskog CSKA. 2010.godine, potpisao je ugovor na 5 godina i odmah započeo svoju karijeru kod „Armejaca“ golovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i uspesima. Postepeno je postao jedan od glavnih igrača moskovskog kluba, a u martu 2010.godine, navijači su ga ovenčali titulom najboljeg fudbalera CSKA.

U maju ove godine, golom Zorana Tošića CSKA Moskva je odbranio titulu šampiona Rusije. Par meseci kasnije, Tošić je produžio svoj ugovor sa CSKA do kraja sezone 2016/17. Tom prilikom za ruske medije Tošić je rekao da ga ovo raduje jer ga mnogo šta u Moskvi podseća na rodnu Srbiju.

Za „Glas Rusije“, Zoran Tošić pojašnjava šta je ono što mu se u Moskvi sviđa:

Pre 4 godine sam došao u CSKA i iskren da budem bio sam uplašen Rusijom i ruskim fudbalom. Ali, obzirom da su u klubu već bili Miloš Krasić i Elver Rahimić, bilo mi je mnogo lakše da se prilagodim. Dosta brzo sam se privikao.

Ono što me u Moskvi podseća na Srbiju su možda najpre naši restorani, gde ima dosta naših ljudi. I to je najpre ono što se razlikuje u odnosu na Englesku ili Nemačku gde sam do tada igrao i gde nisam ima taj neki život van fudbala. Tačnije, nisam imao taj neki prostor gde sam mogao da provodim vreme sa našim ljudima, da razgovaram na našem jeziku, da jedem našu hranu. A to su upravo one stvari koje su me opustile i čine da se osećam kao kada sam u Srbiji.

Zašto ste bili uplašeni u početku?

Igrao sam do tada u Engleskoj i u Nemačkoj, tako da nisam dosta pratio dešavanja ovde. A onda sam dobio ponudu i morao sam brzo da reagujem. Generalno, Rusija je poznata po tome što je hladna zemlja i na prvi pogled bilo je dosta toga što je za mene bilo strano.

Ipak, mnogo toga što me je dočekalo ovde, ubedilo me je da se sam povukao pravi potez.

Kažete da je Rusija poznata po hladnoći. Na koliko stepeni u minusu ste igrali svoju „najhladniju utakmicu“?

Da, par puta je bilo minus 20 stepeni. Bila je čak jedna utakmica kada je, čini mi se, termometar pokazivao 21 stepen u minusu i bilo je zaista mnogo hladno. Uopšte nije prijatno igrati na tako niskoj temperaturi. Srećom, takvih utakmica zapravo ima malo, jer je nama pauza između polusezona u periodu kada je u Rusiji dosta hladno .

Pomenuli ste da je ruski fudbal drugačiji od evrpskog. Šta ga to čini različitim?

Svaka liga je po sebi različita- drugačiji mentalitet, broj igrača. U evropskim državama kao što su Engleska, Španija, Nemačka- tamo je skup najboljih igrača iz celog sveta. Fudbal koji oni igraju je veoma raznolik. Ovde u Rusiji, igrači su većinom poreklom ili iz Rusije ili okolnih zemalja. Naravno da i ovde ima dosta kvalitetnih stranaca i to sve više u poslednje vreme. Stoga je sigurno da je fudbal iz godine u godinu sve bolji. Ipak, mnogo se razlikuje u odnosu na fudbal u Evropi, prvenstveno zbog kvaliteta.

Neke druge evropske lige su ispred ruske, samim tim što imaju veći broj igrača- koji donose taj kvalitet, tu razliku. Rusija je iz godine u godinu sve bliža tom nekom nivou, obzirom da se dosta ulaže. Za 4 godine, ovde će biti održano Svetsko prvenstvo. Tako da sve ovde ide nekim krupnim koracima i da bude kao što je i u tim najjačim evropskim zemljama.

Nakon završetka Svetskog prvenstva u fudbalu, koje je bilo održano ove godine u Brazilu, izjavili ste da ste vrlo emotivno pratili nastupe ruske reprezentacije. Nažalost, Rusi nisu daleko dogurali. Šta je po Vašem mišljenju mogla biti greška?

Teško da ja sad mogu da kažem gde su bile greške, ali, mnogo igrača koji nemaju tog nekog evropskog iskustva i iskustva igranja za državni tim je dobilo šansu. I obrnuto, igrači koji imaju to neko iskustvo i koji su odigrali dosta tih evropskih utakmica u Ligi šampiona i za reprezentaciju su tu šansu čekali na klupi. Možda je to ruskoj reprezentaciji falilo da bi napravili rezultat...

Da, navijao sam za njih, jer imam dosta saigrača iz kluba koji su igrali za reprezentaciju. Želeo sam da doguraju što dalje i da naprave uspeh, jer znam da kao i ja, vole da igraju za svoju zemlju i drago im je da to bude na najbolji mogući način.

Naravno, na kraju mi je bilo žao što nisu mogli da ostvare neki bolji rezultat...

A Srbija, nažalost, uopšte nije učestvovala na SP. Kao reprezentativca, pitamo Vas kakve su nam šanse za budućnost?

- Nismo učestvovali na ovom Svetskom prvenstvu koje se nedavno završilo. Mislim da imamo dobru, mladu i perspektivnu ekipu sa novim selektorom. U narednih nekoliko dana nas očekuje to prvo okupljanje, gde ćemo prvenstveno moći da se upoznamo sa selektorom i da vidimo šta on zahteva od nas. Ali, koliko ja znam, to će otprilike biti slična ekipa koja je bila u prethodnom periodu i mislim da se sad već dosta dobro poznajemo. Ekipa koja je dugo zajedno, već se iskristalisala, iksusniji smo za ove jedne kvalifikacije. Biće nam sigurno lakše da pokušamo da ostvarimo rezultat, a to je prvenstveno da se plasiramo za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016.godine. Učinićemo sve da dođemo do tamo. Imamo dobru ekipu. Propustili smo ovo prethodno veliko takmičenje i siguran sam da svi ljudi u Srbiji željno iščekuju da nas vide u Francuskoj.

Jovana Vukotić,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti/Alexey Filippov    
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.