Vidovdan proslavili u Moskvi

Izvor: Vostok.rs, 30.Jun.2011, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vidovdan proslavili u Moskvi

30.06.2011. - Kosovo polje – srspka zemlja

Masovna akcija Vidovdan u Ruisji održana je prošlog vikenda na teritoriji jednog od dvoraca na periferiji Moskve. Akcija je održana uglavnom zahvaljujući udruženju ruskih nacionalnih organizacija Desna liga, čiji je jedan od zadataka popularizacija slovenskih kultura, i društvenom pokretu Kosovski front, koji podržava celovitost Srbije i organizuje razne humanitarne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << akcije u znak podrške srpskog naroda. Praznik je održan na polju, pretvorenom u vreme akcije u fudbalski teren. Pred poljanom je stajala visoka scena, dole zastava Srbije sa natpisom na ruskom jeziku – Kosovo polje – srspka zemlja. Prvo je bilo planirano nekoliko sportskih manifestacija, nastupa folklornih ansambala i muzičkih kolektiva sa patriotskom tematikom. Nažalost, desile su se nepredviđenosti, pa su neke dešavanja morala da budu otkazana, govori učesnik Desne Lige Aleksej Samsonov.

Nama nije pošlo za rukom sve što smo želeli. Prvi put organizujemo tako veliku akciju. Naravno, nije moglo bez nepredviđenosti. Drugi učesnici Desne Lige već su održavali prošlogodišnje Vidovdane. Oni su se odvijali u formi mitinga, zborova. Sama Desna Liga, kao omladinski pokret, prvi put organizuje ovako masovnu akciju. U svakom slučaju, ko je hteo, došao je ovamo. Muzičare su pozivali na bis, nekada po nekoliko puta. Želeli bismo, naravno, više. Nadam se da će sledeće godine biti bolje. Jer popularizacija ideje nije jednostavna stvar.

Neke momente Aleksej Samsonov posebno je zapamtio.

Desilo se evo šta. Srbi, koji su se okupili ovde, istisnuli su muzičare i zapevali Oj, Kosovo, Kosovo! To se svima najviše dopao. Narod je počeo da prilazi sceni. Svi su se slili u jednu celinu.

Jedna od centralnih sportskih manifestacija praznika bila je fudbalska utakmica između predstavnika srpske dijaspore i ruskih patriotskih organizacija. Fudbalski teren je bio ograđen niskom trakom, a opta je nekada odlazila van njegovih granica. Mnogi prisutni su često pomagali da se lopta vrati u teren. Indikativno je što su mnogi moskovljani navijali za Srbe. Čule su se i parole „za zdrav način života".

Jedan od organizatora igre bila je velika građevinska firma Avantik plus u Moskvi i lično njen rukovodilac Zoran Perić. Zamolili smo gospodina Perića da prokomenatriše igru.

A tim se slaže i Marina Novikova, saradnica Držane akademije Slovenske Kulture, koja ima ustanovljene jake veze sa srpskim visokoškolskim ustanovovama. Nju je na praznik pozvao jedan od muzičara, diplomac akademije.

Teško je bilo odmah videti gde su Rusi, a gde Srbi. Mi smo navijali za svaki gol. I vrlo mi je drago što su na našoj prijateljskoj teritoriji Srbi pobedili.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/Scalino / On The Road Again/cc-by-nc
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Vidovdan proslavili u Moskvi

Izvor: TvojPortal.com, 30.Jun.2011

Vostok.rs Mаsovnа аkcijа Vidovdаn u Ruisji održаnа je prošlog vikendа nа teritoriji jednog od dvorаcа nа periferiji Moskve. Akcijа je održаnа uglаvnom zаhvаljujući udruženju ruskih nаcionаlnih orgаnizаcijа Desnа ligа, čiji je jedаn od zаdаtаkа populаrizаcijа slovenskih...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.