Izvor: MozzartSport.com, 10.Jul.2020, 12:26

Razglednica Luke Stojanovića iz SAD: Pripreme u Diznilendu, Čikago kao Beograd i dres Orlova neostvareni san

„Igra se sporije, ali mnogo oštrije“, prvi je utisak bivšeg asa Čukaričkog

Čikago ne može bez Srba. Čak ni kada je sport u pitanju. Iz Fajersa su otišli Veljko Paunović i Aleksandar Katai, ali je stigao Luka Stojanović, koji će u predstojećoj sezoni debitovati u MLS ligi.

Bivši fudbaler Čukaričkog je još u februaru otišao preko bare, potpisao je ugovor na 2+1 godinu, ali mu pandemija korone nije dozvolila da i zaigra za novi klub.
>> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com <<
Ipak, polako se bliži start sezone u Americi, spremaju se fudbalski, ali i NBA klubovi. I to na istom mestu – u Diznilendu!

Fudbaleri su u jednom, a košarkaši u drugom hotelu. Što se našeg hotela tiče, svakoj ekipi „pripada“ po jedan sprat, skoro da nemamo dodira sa ostalim timovima. Naravno, svaki tim ima restoran na svom spratu, a srećemo se eventualno u holu i liftovima. Obavezne su zaštitine maske, sve do izlaska na teren, uvek su pri ruci dezinfekciona sredstva... Inače, do terena idemo u dva autobusa, da bi i tu mogla da bude ispoštovana fizička distanca između dvoje ljudi. A kad se stigne na trening, onda je sve normalno, ipak je nemoguće igrati fudbal sa distancom“, priča Stojanović za sajt Čukaričkog.

Ne obavljaju se u Diznilendu samo klasične pripreme, već je tamo uveliko u toku i fudbalski turnir, koji služi kao zagrevanje za start šampionata.

Turnir pod nazivom „MLS se vraća“ je počeo 8. jula, a trajaće sve do 11. avgusta, kad je na programu veliko finale. Naravno, mečevi će biti igrani bez prisustva publike, ali već sam imao prilike da se uverim da su sjajno marketinški i medijski ispraćeni, što je uostalom i slučaj sa svim sportovima u Americi. Naš cilj na turniru je da prođemo grupu, u kojoj su još aktuelni prvak Sijetl, Vankuver i San Hoze. Prvi meč igraćemo u utorak baš protiv Sijelta“.

Stojanović još čeka da zaigra u dresu Čikaga, ali je po treninzima i prvim mečevima u Diznilendu mogao da se uveri kolika je razlika između fudbala u Evropi i SAD.

Čini mi se da je ritam nešto sporiji, ali mislim da je to uslovljeno dugom pauzom. Inače, igra se oštrije nego kod nas, sa dosta grubljih prekršaja, ali se igra i prilično brzo. Mislim da je fudbal ovde na odličnom nivou“.

Dao je Stojanović i mali uvid kako izgleda takmičenje kao što je MLS liga.

Najveće zvezde tima su uglavnom trojica najplaćenijih. Tako da su trenutno u MLS-u Čičarito, Karlos Vela, Nani i mnogi drugi, a od trenera još veća imena, Frank De Bur, Jap Stam, Tijeri Anri, Matijas Almeida i drugi. Kod nas je tim pravljen malo drugačije, cilj je bio da budemo ujednačena ekipa, sa igračima koji imaju kvalitet da u svakom trenutku nešto učine na terenu. Ako već treba nekoga da izdvojim, kod nas je najveća zvezda Slovenac Robert Berić, a tu je i Boris Sekulić, momak rođen u Beogradu, koji je kasnije uzeo slovačko državljanstvo, a igrao je i za njihovu reprezentaciju. Inače, ovde se ugovori potpisuju sa ligom, a ne sa klubom, tako da su igrači na taj način maksimalno zaštićeni“.

Problema sa adaptacijom Stojanović nije imao, jer je poznato da je Čikago – „srpski grad“.

Mnogo je naših ljudi u Čikagu, ovo je bukvalno „mali Beograd“. Mnogo je naših kafića, restorana... Nadam se da će srpska dijaspora dolaziti na stadion i bodriti naš klub, a prisustvo naših zemljaka bi i za mene bio motiv više. Ovde su Veljko Paunović i njegov stručni štab, koji su bili dugo u klubu, ostavili sjajan utisak. Na nama je da pokušamo da sa novim trenerom i direktorima podignemo lestvicu i da budemo konstantniji“.

Ponikao je Luka Stojanović u Partizanu, igrao za Apolon, Muskron, Antverpen, Sporting, Čukarički. Oprobao se u brojnim ligama u Evropi, sada će i u SAD. Ostaje mu još jedna neostvarena želja.

Moj san je da debitujem za reprezentaciju Srbije. Igrao sam u svim mlađim selekcijama, a smatram da sam sada u najboljim godinama. Svestan sam toga da je iz Superlige Srbije teško doći do reprezentacije, posebno ako niste član Crvene zvezde ili Partizana, malo kome je to uspelo. Opet, imao sam dve odlične sezone u Čukaričkom, ukoliko bih uspeo da produžim taj kontinuitet i sa Čikagom u narednih godinu, dve, mogao bih da zaslužim poziv selektora“, nada se Luka Stojanović.

Dres Čukaričkog ostavio je posle 74 utakmice na kojima je postigao 23 gola uz 11 asistencija. Red je sad da zablista i u opremi Čikaga.

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.