RT: Rusija će razmisliti o prelasku u Aziju – predsednik FSR

Izvor: Vostok.rs, 21.Nov.2023, 21:12

RT: Rusija će razmisliti o prelasku u Aziju – predsednik FSR

 
Fudbalski savez Rusije (FSR) doneće odluku o mogućem prelasku iz Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) u Azijsku fudbalsku konfederaciju (AFK) do kraja decembra, izjavio je predsednik Fudbalskog saveza Rusije Aleksandar Djukov.
FSR razmatra ovaj potez pošto ruski timovi nisu mogli da učestvuju na velikim turnirima od februara 2022, nakon što su FIFA i UEFA uvele suspenzije na neodređeno vreme, navodeći vojnu operaciju Moskve u Ukrajini. Obraćajući se novinarima u ponedeljak, Djukov je prokomentarisao da se „razgovori sa UEFA nastavljaju. Imamo opciju, o kojoj ćemo razgovarati u prvoj polovini decembra na Izvršnom komitetu, gde ćemo razmotriti mogući transfer u Aziju“. Djukov je prvi put objavio ideju o prelasku u AFK u novembru 2022, kao odgovor na sankcije ruskim timovima. Sledećeg meseca, FSR je formirao radnu grupu za rad sa drugim udruženjima na povratku na zvanične turnire, a prelazak na istok je stavljen na čekanje. „Zvanično, možemo sami da menjamo konfederacije“, izjavio je Djukov u septembru, ali je dodao da je u praksi potrebno nezvanično zeleno svetlo od UEFA. „Ima li smisla da se menjamo, ako nećemo biti dozvoljeni na mečeve kvalifikacija za Svetsko prvenstvo? To je ono što zahteva razmatranje. Da bismo učestvovali u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, potrebna nam je potvrda i saglasnost FIFA, a mi to još nemamo.“ U oktobru 2023. UEFA je nakratko razmatrala ukidanje suspenzije ruskim timovima do 17 godina, tvrdeći da „deca ne bi trebalo da budu kažnjavana za postupke čija je odgovornost isključivo na odraslima“, ali je ubrzo nakon toga odbacila tu odluku. Brojni fudbalski savezi – uključujući one iz Engleske, Letonije i Litvanije – izjavili su tada da njihovi timovi neće igrati protiv Rusa čak i ako se zabrana ukine. Ruska reprezentacija je, u međuvremenu, ove godine odigrala osam prijateljskih utakmica, uključujući protiv Irana i Iraka, dva puta protiv Egipta i po jednom protiv Katara, Kameruna, Kenije i nedavno Kube u ponedeljak, pobedivši sa 8-0.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.