Pet novih stadiona u Srbiji

Izvor: S media, 13.Nov.2010, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet novih stadiona u Srbiji

Srbija će u naredne dve godine dobiti pet novih fudbalskih stadiona!

Zahvaljujući akciji Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, kao i lokalnim vlastima u Nišu, Užicu, Čačku, Kruševcu i Novom Pazaru, stadioni u ovim gradovima biće u potpunosti rekonstruisani prema standardima UEFA!

Zaječar dobija novi stadion

Vlada Srbije, odnosno ministarstva prostornog planiranja i omladine i sporta pokrenuli su inicijativu kandidovanja projekata za >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << finansiranje izgradnje i rekonstrukcije objekata od javnog značaja, u koje spadaju i sportski objekti i sami fudbalski stadioni. Rok za podnošenje prijava bio je 1. oktobar, a prema rečima Nemanje Komazeca iz Ministarstva prostornog planiranja, odobreno je pet projekata u pomenutim gradovima.

Lista novih stadiona

Užice, stadion Slobode

220 miliona dinara (2,05 miliona evra)

Rekonstrukcija stadiona

Niš, stadion "Čair"

900 miliona dinara (8,4 miliona evra)

Rekonstrukcija i dogradnja stadiona

Čačak, stadion "Čačak"

260 miliona dinara (2,42 miliona evra)

Rekonstrukcija stadiona

Kruševac, stadion "Mladost"

150 miliona dinara (1,4 miliona evra)

Rekonstrukcija stadiona

Novi Pazar, stadion "Gradski"

200 miliona dinara (1,86 miliona evra)

Rekonstrukcija stadiona i izgradnja pomoćnog terena

- Odobreni su projekti u Nišu, Užicu, Čačku, Kruševcu i Novom Pazaru. Najvrednije su rekonstrukcija i nadgradnja niškog "Čaira", koja će koštati 900 miliona dinara. Za stadion u Čačku biće potrebno 260 miliona, u Užicu 220 miliona, u Novom Pazaru 200 i Kruševcu 150 miliona dinara - rekao je Pres Komazec.

Radovi će se finansirati tako što će 10 odsto od ukupne vrednosti projekta uplatiti Vlada Srbije iz budžeta za 2010. i 2011. godinu. Deset odsto uplatiće predstavnici lokalne samouprave koja je podnela projekat, takođe iz budžeta za ove dve godine.

Preostalih 80 odsto vrednosti projekta biće finansirano kreditima domaćih poslovnih banaka. Takva sredstva otplaćivaće Republika Srbija i jedinica lokalne samouprave u odnosu 50:50. Kredit je na pet godina, sa jednom godinom grejs perioda i kamatnom stopom koja je jednaka referentnoj kamatnoj stopi Narodne banke Srbije uvećanoj za 2,5 odsto.

Pored toga, dogovor je da izvođači radova budu građevinske firme iz gradova u kojima će se radovi izvoditi. Na ovaj način će, pored razvoja sporta, biti pokrenuta i lokalna privreda.

Srbija dobija nove stadione

Fudbalski savez Srbije je tokom godine apelovao na gradove i fudbalske klubove da ne propuste priliku i da kandiduju sopstvene projekte u skladu sa zahtevima iz javnog konkursa. Međutim, samo je pet gradova poslalo valjane projekte, iako je zainteresovanih bilo više. Među njima su bili Subotica, Beograd (stadion OFK Beograda), Jagodina, Smederevo, Zaječar... Međutim, njihove prijave su ili odbijene ili su sami predstavnici lokalnih samouprava odustali zbog besparice.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija dobija normalne stadione, "Čair" će blistati!

Izvor: Sportske.net, 13.Nov.2010

U naredne dve godine, Srbija će dobiti nove stadione. Rekonstrukcija zdanja po standardima UEFA u Čačku, Kruševcu, Nišu, Užicu u Novom Pazaru

Nastavak na Sportske.net...

Pet novih stadiona za dvije godine

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 13.Nov.2010

Srbija će u naredne dvije godine dobiti pet novih fudbalskih stadiona! Zahvaljujući akciji Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, kao i lokalnim vlastima u Nišu, Užicu, Čačku, Kruševcu i Novom Pazaru, stadioni u ovim gradovima biće u potpunosti rekonstruisani prema standardima...

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.