Kruševac
Kruševac

Kruševac je gradsko naselje u dolini zapadnog Pomoravlja na reci Rasini, u Rasinskom okrugu. Kruševac je ekonomski, kulturni, administrativni, zdravstveni, obrazovni, informativni i sportski centar Rasinskog okruga. Nalazi se u Kruševačkoj kotlini koja obuhvata veliku dolinu zapadne Morave i prostire se između Levča i Temnića na severu, Župe, Kopaonika, i Jastrepca na jugu i Kraljevačke kotline i Ibarske doline na zapadu.

Kruševac je kao svoju prestonicu sagradio knez lazar 1371. godine, prvi put se pominje 1387. godine u povelji kojom knez Lazar u svojoj utvrđenoj prestonici potvrđuje ranije trgovačke privilegije Dubrovčanima. Grad je postao privredno i kulturno središte Srbije. Mesto iz koga se rukovodilo i vodila cela država.

Staro predanje kaže da je Kruševac dobio ime po kamenu krušcu, rečnom kamenu kojim je većim delom grad i sazidan. Na površini od 845 km u centralnoj Srbiji se nalazi Kruševac, i sam grad ima velikog značaja kada su u pitanju zdravstvo i obrazovanje, kulturna i društvena dešavanja. Jedini je grad na Balkanu koji je dobitnik nagrade Medalja mira, ali i priznanja Vesnik mira.

Kruševac je prestonica Lazareve Srbije, ono što je nezaobilazno pri svakoj poseti gradu je spomenik Kosovskim junacima u samom delu grada, na Trgu kosovskih junaka, koji je delo poznatog vajara Đorđa Jovanovića.
Treba posetiti i Lazaricu, najstariju građevinu u gradu, Kuću Simića, skulpturu majka Srbija i majka Grčka, trg fontanu, Saborni hram Svetog Đorđa, Hram pokrova presvete Bogorodice, Galeriju Milića od Mačve, Spomenik mira, Narodni muzej.

Arheološki park Lazarev grad predstavlja ostatke srednjovekovnog grada koji je sagradio knez Lazar i vojno utvrđenje. Donžon kula je glavna kula, koja je služila da se zaštiti grad od neprijatelja. Jedan od sinonima Kruševca je Bagdala, mesto gde su za vreme Drugog svetskog rata Nemci ubili 1.642 Srba iz grada i okoline. Po završetku rata na mestu gde je izvršen zločin nastao je spomenik Slobodište. Mozaik sala se nalazi u unutrašnjosti Gradske kuće i predstavlja centralnu dvoranu. Sala je od velikog kulturnog značaja za Srbiju jer predstavlja jedinstvenu dekorativnu celinu koja je posvećena Moravskoj Srbiji.

U gradu se održavaju i mnogi festivali, među kojima su: Festival recitatora Pesniče naroda mog, Festival omladinskih horova, Festival satire i humora Zlatna kaciga, Međunarodni festival hrane, muzike i starih zanata.

Najpoznatiji hotel u gradu je stari Rubin, a restoran Lazarev dvor.
Najpoznatija i najposećenija kafana Kruševljana je Druga kuća. Kada žele da se opuste i provedu građani odlaze u kafiće i klubove.
Grad je najpoznatiji po knezu Lazaru koji ga je i sagradio 1387. godine, tada je bio centar države, za vreme ratova grad je više puta napadan osvajan i vraćan.

Nekada prestonica Lazareve Srbije, a danas Kruševac predstavlja sedište i najznačajniji grad Rasinskog okruga, koji obuhvata Aleksinac, Brus, Varvarin, Trstenik i Ćićevac. Opština Kruševac obuhvata preko sto naselja sa više od 145.000 stanovnika, dok sam grad ima oko 65.000 stanovnika.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: OkRadio.rs, 21.Avg.2017, 09:58

Nema odmora za VRANJSKE MARATONCE

Nema odmora za VRANJSKE MARATONCE

Vranje – Atletičari kluba „Vranjski maratonci“ nastupili su ovog vikenda na Kruševačkom polumaratonu, nastavljajući niz dobrih rezultata. Vranjska ekipa je trčala trku na 10 kilometara, a Ivan Stanković je nastupio na polumaratonu. Na stazi dugoj 21 kilometar, Stanković je trku završio na 9. poziciji. Prethodno su se „Vranjski...

Detaljnije >>


Izvor: BKTV News, 21.Avg.2017, 02:02

Dragomir J. Karić prisustvovao humanitarnoj manifestaciji "Spasimo decu u saobraćaju"

Dragomir J. Karić prisustvovao humanitarnoj manifestaciji Spasimo decu u saobraćaju

Narodni poslanik Dragomir J. Karić i delegacija Pokreta SNAGA SRBIJE Bogoljub Karić prisustvovali su danas u Kaoniku kraj Kruševca, humanitarnoj manifestaciji "Spasimo decu u saobraćaju" koja se održava u okviru smotre folklora Balkana.. Udruženje Marka Cara Milovanovića, koji je organizator ove manifestacije, godinama čuva uspomenu na tragično stradalog kaoničana i folklorasa, okupljanjem folklornih ansambala sa teritoriije Balkana. U ovom kraju su se za veoma kratko vreme...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 21.Avg.2017, 00:12

Noćni maraton u Kruševcu

Noćni maraton u Kruševcu

Na brdu Bagdala iznad Kruševca održane su tri maratonske trke u organizataciji Atletsko rekreativnog kluba „Maratonac“, a pod pokoroviteljstvom grada.U trkama na 3, 10 km i polumaratonu učestvovalo je 250 takmičara. Okupljanje je očelo u sumrak, dva sata pre početka polumaratona , na startnoj poziciji velika gužva. Pozivu organizatora da učestvuju u trci zadovoljstva na tri kilometra odazvalo se preko...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 21.Avg.2017, 00:12

Partizan odložio meč sa Napretkom, čuva se za Videoton

Partizan odložio meč sa Napretkom, čuva se za Videoton

Meč šestog kola Superlige između Partizana i kruševačkog Napretka, koji je trebalo da se igra u nedelju...

Detaljnije >>

Izvor: HotSport.rs, 20.Avg.2017, 13:22

CRNO-BELA MISIJA JE USPELA: Partizanovi igrači i treneri pokazali veliko srce (FOTO) (VIDEO)

CRNO-BELA MISIJA JE USPELA: Partizanovi igrači i treneri pokazali veliko srce (FOTO) (VIDEO)

Fudbaleri i članovi stručnog štaba Partizana održali su obećanje i svi do jednog se odazvali vrlo važnom pozivu. Članovi crno-belog tima iskoristili su dan odmora koji su dobili odlaganjem utakmice protiv Napretka i priključili se akciji davanja krvi u restoranu na istočnoj strani stadiona u Humskoj. Kao što je ranije najavljeno, svi koji budu sledili primer fudbalera na čelu sa trenerom Miroslavom Đukićem dobiće karte...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 19.Avg.2017, 23:25

Istraga zbog silovanja dečaka

Istraga zbog silovanja dečaka

Posle prijavljenog incidenta u Vaspitno-popravnom domu za maloletnike u Kruševcu, Tužilaštvo odlučilo da pokrene postupak. Sumnja se da je 17-godišnji Š. I. obljubio dve godine mlađeg A. M., sa kojim je delio sobu PRIJAVA silovanja štićenika u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu dobiće epilog u pravosuđu, potvrđeno je za "Novosti". Više javno tužilaštvo, nadležno za procesuiranje maloletnika, podnelo je sudiji za maloletnike zahtev za pokretanje pripremnog postupka...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 19.Avg.2017

Protest kod Kotor Varoša zbog izgradnje hidroelektrane: “Ostajemo bez pitke vode!”

Protest kod Kotor Varoša zbog izgradnje hidroelektrane: “Ostajemo bez pitke vode!”

Ako se napravi mini hidrocentrala u našem selu ostaćemo bez izvora pitke vode, Vrbanje i ovo malo ljudi moraće da ode. Tako, ukratko, svoju muku opisuju meštani Kruševa Brda kod Kotor Varoša.. Pričaju da ih o gradnji mini hidrocentrale niko nije ni pitao. Zato su odluči da protestuju i to, simbolično, kod crkve, na Preobraženje. Bolje mesto i nisu mogli da nađu jer će buduća hidrocentrala biti tik uz crkvenu ogradu. - U ekološkoj dozvoli se spominje da je...

Detaljnije >>