Kultura i društvo: Gran Pri za bugarskog režisera

Izvor: Southeast European Times, 28.Okt.2009, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura i društvo: Gran Pri za bugarskog režisera

Bugarski režiser osvojio je glavnu nagradu na Tokijskom međunarodnom filmskom festivalu. Takođe u vestima iz kulture: Grčkoj odato priznanje na 54. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, a FIFA kaznila Fudbalski savez Albanije.

28/10/2009

Bugarski film "Istočni komadi" režisera Kamena Kaleva osvojio je Gran Pri na Tokijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << međunarodnom filmskom festivalu. Kalev je takođe dobio nagradu za najboljeg režisera. Dvadeset drugo izdanje festivala održano je od 17. oktobra do nedelje (25. oktobra). Za Gran Pri Sakura bilo je kandidovano 15 filmova.

***

Grčka je počasni gost na ovogodišnjem 54. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu koji je otvoren u ponedeljak (25. oktobra). Na sajmu koji se završava 1. novembra učestvuje više od 40 izdavača i 12 autora čije su knjige su štampane na srpskom jeziku ili su dobile specijalne nagrade u Srbiji ove godine. Srbija će biti počasni gost na 9. Solunskom međunarodnom sajmu knjiga 2012. godine.

***

Međunarodni festival kratkog filma Future Shorts održan je u utorak (22. oktobra) i sredu u Sofiji. Program je uključivao devet filmova grupisanih pod naslovom "Dobovanje odozgo".

***

Bosna i Hercegovina će sledeće godine nizom manifestacija obeležiti 100. godišnjicu od rođenja poznatog pisca Meše Selimovića. Akademija nauka i umetnosti planira da krajem aprila održi međunarodnu konferenciju o njegovom radu. Muzej književnosti i pozorišta organizovaće izložbu posvećenu Selimovićevom životu i radu.

***

Makedonski premijer Nikola Gruevski sastao se u četvrtak (22. oktobra) sa članovima rok grupe ZZ Top pre njihovog koncerta u Areni Boris Trajkovski u Skoplju. Bend je nastupio makedonskoj prestonici u okviru svoje svetske turneje. Takođe su svirali u Beogradu i Sofiji.

***

Svetska fudbalska federacija FIFA kaznila je sa 15.000 evra Fudbalski savez Albanije zbog "loše organizacije uslova posle utakmice" na stadionu, nakon meča između Albanije i Danske odigranog 9. septembra. Sudije i igrači gostujuće reprezentacije morali su da se tuširaju hladnom vodom posle utakmice, jer im nije bila obezbeđena topla voda.

***

Kosovarka Majlinda Keljmendi osvojila je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u džudou za juniore koje je održano od četvrtka (22. oktobra) do nedelje u Parizu. Ona je osvojila prvo mesto u kategoriji do 52 kilograma, ali je nastupila pod zastavom Međunarodne džudo federacije.

***

Turski kulturni projekat Mravi kulture -- čiji je cilj bio upoznavanje školske dece uzrasta od 11 do 13 godina sa kulturom i istorijom Istanbula -- dobio je u subotu (24. oktobra) prestižnu nagradu EU Europa Nostra za kulturno nasleđe. Projekat je 2002. godine pokrenula Fondacija kulturne svesti sa sedištem u Istanbulu.

(Razni izvori – 21/10/09-28/10/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.