Sajam knjiga
Sajam knjiga

Beogradski sajam knjiga je najvažnija manifestacija u Srbiji i regionu posvećena književnosti, čitaocima, izdavaštvu i kulturi. Manifestacija traje od 26. oktobra do 2. novembra svake godine.

Sajam knjiga je jedan od najvažnijih događaja kod nas a i najstarija manifestacija. Svi izdavači iz Srbije i sveta na sajmu predstavljaju svoje godišnje produkcije, knjige i časopise. Glavni cilj sajma jeste da poveže ljude i pruži mogućnost autorima, izdavačima, bibliotekarima i knjižarima da uspostave kontakt i dogovore kao i da ostvare kulturnu saradnju.

Za ljubitelje knjiga i romana sajam je posebna i najbolja prilika da pronađu uz popust knjige koje ih zanimaju kao i da upoznaju omiljene pisce i autore knjiga.
Mnogo je autora poslednjih godina prisustvovalo na sajmu iz sveta, popularni pisci su potpisivali svoje knjige, posetioci se uvek rado vraćaju na sajmu, svake godine sve više ljudi prolazi sajmom u nameri da pronađu omiljenu knjigu, što govori da je sajam svake godine sve uspešniji. Pored izlaganja na sajmu se organizuje i bogat program u vidu susreta s piscima, okruglih stolova, tribina, radionica, program posvećen deci i mladima, i izložbe. 2013. godine na sajmu je bilo 158 hiljada posetilaca dok je učestvovalo 900 izlagača, sajam je uvek propraćen i od strane medija na najbolji način.

Prema istraživanjima Sajam je označen kao najveći i najbolji brend grada Beograda. Osnivač sajma je grad Beograd i uvek traje osam dana. Prvi jugoslovenski sajam knjiga je održan 1956. godine na Zagrebačkom velesajmu gde su dolazili najbolji književnici kao što je Ivo Andrić. Naredne godine sajam je preseljen u Beograd do dana današnjeg. Kultura istoka i zapada se susreće na ovom važnom mestu decenijama. Na 60. Sajmu knjiga u Beogradu počasni gost je bila Rusija i ruska književnost. Sajam je svečano otvorio Emir Kusturica a na štandu Rusije je bilo predstavljeno 1.500 knjiga. Počasni gost sajma 2016. godine biće Iran zemlja sa jednom od najstarijih kultura u svetu.
Školski dan na sajmu knjiga je posvećen organizovanim posetama učenika, nastavnika i studenata.

U okviru sajma tradicionalno se dodeljuju nagrade u kategorijama: Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dečija knjiga godine, Najlepša knjiga, i nagrada Dositej Obradović koja se dodeljuje svake godine stranom autoru za doprinos i promociju srpske književnosti. Svake godine oktobra meseca sajamske kupole se pretvaraju u prave košnice ljubitelja književnosti i pisane reči u svim njenim oblicima od istorijskih romana, epske fantastike, do poezije i naučne literature. Sajam knjiga okuplja sve značajnije autore iz Srbije i ugledne pisce iz sveta.

Sajam su do sada svečano otvarali Svetlana Velmar Janković, Vida Ognjenović, Ljubomir Simović, David Albahari, Milovan Danojlić, Dragoslav Mihailović, Dušan Kovačević i mnogi drugi. Svake godine sajam poseti barem jedan savremeni poznati pisac između ostalih na sajmu su bili: Erika Džong, Klaudio Magris, Ljudmila Ulicka, Čarls Simić, Peter Handke, Tanasis Valtinos, Elizabet Abot, itd.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Dobitnica NIN-ove nagrade otvara Sajam knjiga u Pirotu

Dobitnica NIN-ove nagrade otvara Sajam knjiga u Pirotu

Pirotski 24. Salon knjige i grafike ove godine održaće se od 10. do 17. februara u sportskoj hali "Kej", a otvoriće ga poslednja dobitnica NIN-ove nagrade Danica Vukićević. Posetioce svakog dana očekuju iznenađenja, nagradne igre, promocije i druženje sa piscima.. Pored Vukićevićeve, svoje promocije i druženje sa ljubiteljima knjige imaće i pisci Vlada Arsić, Bojan Ljubenović, dečiji pisci Dejan Aleksić i Ljiljana Krstić, Zorica Hadžić, Vladimir Vučković i mnogi...

Izvor: JužneVesti.com, 04.Feb.2023, 10:30

Detaljnije >>

DANICA VUKIĆEVIĆ: Izdavači protiv poezije vode rat niskog intenziteta

Dobitnica NIN-ove nagrade za ovu godinu je Danica Vukičević. Sa književnicom smo razgovarali pred Sajam knjiga i evo šta nam je tada rekla.

Izvor: Danas, 23.Jan.2023, 13:50

Detaljnije >>

Sajam antikviteta u Novom Sadu

Sajam antikviteta u Novom Sadu

Na velikom Sajmu antikviteta, održanom u Novom Sadu okupili su se brojni izlagači iz cele zemlje i regiona. Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa bogatom postavkom starih slika, satova, knjiga, gramafonskih ploča, kao i ostalih predmeta iz različitih istorijskih perioda, koji svojom vrednošću i izgledom privlače brojne ljubitelje antikviteta.. Jedni od brojnih izlagača na ovogodišnjem Sajmu antikviteta bili su Jugoslav Miletić i Aleksandar Ramovs, koji su posetiocima...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Dec.2022, 17:32

Detaljnije >>

Sajam antikviteta u Fabrici 29. decembra, ulaz besplatan

Sajam antikviteta u Fabrici 29. decembra, ulaz besplatan

NOVI SAD – Veliki sajam antikviteta održaće se u SKCNS Fabrici, 29. decembra, od 9.00 do 17.00 časova. Posetioci će biti u prilici da se upoznaju s ponudom slika, satova, starih predmeta, monografija, knjiga, kao i ostalih predmeta...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 26.Dec.2022, 16:22

Detaljnije >>

Ljudi, sećanja: Latinka

Bilo je to na Beogradskom sajmu knjiga, ove godine: 26. oktobar 2022, 14.55 minuta. Svratio sam na štand Catena mundi da kupim Prepisku Crnjanskog.

Izvor: Danas, 17.Dec.2022, 20:35

Detaljnije >>

Prokupačka Biblioteka uvećala fond za 1.535 knjiga

Prokupačka Biblioteka uvećala fond za 1.535 knjiga

Ukupno 1.535 novih knjiga različitih žanrova, od istoriografskih sabranih dela, enciklopedija, monografija do knjiga za decu nabavila je prokupačka Biblioteka, od toga deo od 785 knjiga je kupljen na Sajmu knjiga u Beogradu, za šta je izdvojeno 400.000 dinara, dok je ostatak doniralo nadležno Ministarstvo kulture.. Dragan Ognjanović, direktor Biblioteke kaže da je ove godine akcenat na nabavci istoriografskih dela pa je tako knjižni fond te ustanove bogatiji za sabrana dela...

Izvor: JužneVesti.com, 15.Dec.2022, 10:39

Detaljnije >>

Sedam dana u Beogradu, 15-21. decembar 2022.

SP u fudbalu, Beogradska zima, Anime simfonija, Festival kineskog filma, dolazak zime – obeležiće sedam dana u Beogradu, od 15. do 21. decembra 2022. ➽ Četvrtak, 15. decembar 2022. • ITKS: dobrovoljno davanje krvi (razne lokacije) • Humanitarna...

Izvor: DANuBeogradu.rs, 15.Dec.2022

Detaljnije >>