Izvor: MozzartSport.com, 01.Dec.2021, 22:38

Kada fudbalski derbi postane kulutrna baština: Ljuto rivalstvo Kraljeva Amazona 761. put od prvog svetskog rata

Remo i Pajsandu tačnu u ponoć režiraju prvi čin borbe za fiale Kopa Verde

Brazil. Država Para, grad Belem. Dva kluba, stadioni udaljeni 200 metara i jedno od najljućih rivalstava u čitavoj Južnoj Americi. Rivalitet Pajsandua i Rema datira još od Prvog svetskog rata. Prvi okršaj odigran je 1914. godine, a 107 godina kasnije, sastaju se 761. put. Povod je prva od dve utakmice polufinala Kopa Verde (00.00), regionalnog takmičenja koje je Pajsandu osvajao 2016. i 2018, a >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << na čiji trofej Remo još čeka.

00.00: (3,10) Pajsandu (2,95) Remo (2,40)

Zamislite rivalstvo toliko izraženo, dugovečno i veliko, da je uvršteno u nematerijalnu kulturnu baštinu države Para. Kako Brazilci vole da objasne, popularni Re-Pa derbi i sve što sa sobom nosi predstavlja kulturološki izraz naroda ove države.

A kako je sve počelo?

Pre sto i kusur godina, Remo i Pajsandu održavali su koliko-toliko prijateljske odnose. Sve se promenilo 23. januara 1915. kada je tadašnji sekretar Rema, Elzman, poslao pismo predsedniku Pajsandua Atoniju Barosu. U njemu je stajao predlog da klubovi oragnizuju prijateljski meč koji bi finansijski ozbiljno doprineo i jednima i drugima. Iz Pajsandua je brzo stigao odgovor - salva uvreda. A zatim je novo pismo poslato na adresu Rema. Pajsandu je prihvatio prvobitni predlog, bez da je uputio bilo kakvo izvinjenje zbog svojih izliva nepristojnosti. Sasvim logično, uprava Rema je imala odgovor nakon kojeg su prijateljski odnosi ugašeni - rodilo se jedno od najvećih rivalstava u Brzilu, poznato i kao Klasiko kraljeva Amazona.

Remo je ove sezone ispao iz brazilske Serije B i neće moći da likuje da je bolje rangiran od gradskog rivala koji bivstvuje u Seriji C. Dakle, u narednoj sezoni trećeg ranga brazilskog fudbala, goreće stadioni Baenao i Kuruzu. A praznik fudbala u Belemu trajaće naredna tri dana pošto je polufinalni revanš na programu četvrtog decembra.

Ni jedne ni druge pred međusobni okršaj ne krasi naročito ubedljiva forma (po dve pobede u devet utakmica) ali koga briga za formu kada će za tri dana biti promovisan novi gradski šerif.

Papao je imao sve vreme ovoga sveta da se pripremi za spektakl. Nedelju dana odmora, na koju su se vezale još dve sedmice treninga sa igračima koji su pod ugovorima koji imaju važeće ugovore. Među njima nisu defanzivac Perema koji je odlučio da ne produži saradnju, odnosno golman Paulo Rikardo i defanzivni vezisti Marino i Roberto. Svi oni su napustili klub neposredno pred polufinale.

Remo još pati posle ispadanje iz drugog ranga brazilskog fudbala, ali ekspresno mora da usmeri fokus na teren. Kada je reč o igračkom kadru, najveći problemi su u defanzivnoj liniji - Rmersio i Edu napuštaju ekipu, a Rafael Jansen je pod znakom pitanja. U isto vreme Raimar i Igor Fernandeš pokušavaju da izdejstvuju sporazumni raskid saradnje.

KOPA VERDE, POLUFINALE, PRVE UTAKMICE

00.00: (3,10) Pajsandu (2,95) Remo (2,40)

20.00: Nova Motum - Vila Nova

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na MozzartSport.com...






Povezane vesti

Kada fudbalski derbi postane kulturna baština: Ljuto rivalstvo Kraljeva Amazona 761. put od Prvog svetskog rata

Izvor: MozzartSport.com, 01.Dec.2021

Remo i Pajsandu tačno u ponoć režiraju prvi čin borbe za finale Kopa Verde..Brazil. Država Para, grad Belem. Dva kluba, stadioni udaljeni 200 metara i jedno od najljućih rivalstava u čitavoj Južnoj Americi. Rivalitet Pajsandua i Rema datira još od Prvog svetskog rata. Prvi okršaj odigran je...

Nastavak na MozzartSport.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.