Da li će Kekino hapšenje „uzdrmati“ srpski fudbal?

Izvor: S media, 07.Maj.2011, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će Kekino hapšenje „uzdrmati“ srpski fudbal?

Iako nema licencu fudbalskog menadžera, niti se njegov potpis nalazi na ijednom transferu, Dejan Stojanović-Keka (uhapšen u Brazilu zbog trgovine kokainom) godinama je, sumnja ovdašnja policija, „vladao iz senke“ domaćim fudbalom. Posle njegovog hapšenja, u sportskim krugovima vladaju muk i strah od novog „češljanja“ dokumentacije i potencijalnih informativnih razgovora.

U spektakularnoj akciji „Niva“, koju su izveli pripadnici brazilske policije, od >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << 1. maja do danas „palo“ je nekoliko desetina trgovaca drogom. Ministarka pravde Snežana Malović potvrdila je da je među uhapšenima i Dejan Stojanović-Keka, koji je u „Beloj knjizi“ MUP-a Srbije označen kao vođa novobeogradskog klana, i čovek čije se ime godinama „provlači“ po medijima u kontekstu prodaje fudbalera. Istina - bez ijednog dokaza!

Iako nema licencu fudbalskog menadžera, a samim tim ni mogućnost da regularno stavi potpis na bilo koji transfer, Keka se pominje kao čovek koji je poslednjih godina bio „vladar iz senke“ domaćeg fudbala, bar kad je reč o „fabrikovanju“ danas najzvučnijih i najplaćenijih sportista. Naravno, nijedna fudbalerska zvezda ni po cenu života neće priznati čak ni da poznaje Keku, a kamo li da je sa njim imao bilo kakav poslovni aranžman.

Malović: U Brazilu uhapšen i Keka!

Organizovani kriminal hara fudbalom

I policija se ponaša slično; ne usuđuje se da apostrofira Stojanovića kao čoveka koji je zaslužan za višemilionske transfere, jer o tome, pretpostavlja se, nema neoborive dokaze. Jedino što se policija usuđuje da poruči javnosti jeste da „u Srbiji odavno postoji veoma jaka sprega između klubova i ljudi koji su zaradili veliki novac u ilegalnim poslovima, prvenstveno švercom droge, a kasnije ga ’oprali’ kroz sportske transfere“.

„Dolče vita“ za talente

- Mafijaši nisu sada uleteli sa parama u naš fudbal – ispričao je za „Blic“ krajem 2007. godine izvor iz srpske policije. - Tu su prisutni više od decenije i smatraju da od krupnih transfera ne treba da zarađuju nekadašnji fudbaleri, a sada menadžeri. Nelegalno stečene pare ulažu u mlade, još neafirmisane fudbalere iz manjih sredina. Kupe ih za male pare i dovedu u veći klub. Poznato je da ti klubovi nemaju novca da fudbalerima pruže sve što traže, i kriminalci u posao uleću kao menadžeri, ali ništa ne potpisuju. Za njih to rade menadžeri s’ licencom. Mladom igraču daju, recimo, od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada evra, da obezbede i sebe i porodicu. Taj novac je zarađen najčešće u trgovini drogom. Igrač sa profi menadžerom potpiše ugovor da će mu vratiti taj novac kada ode u inostranstvo, uz dodatni deo, najčešće petinu transfera. Naravno, veći deo tog novca ide kriminalcu, a manji licenciranom menadžeru.

Kako se „pravi“ fudbalska zvezda

Dalji rasplet situacije, prema saznanjima srpske policije, izgleda ovako:

-Po dolasku u novi klub, mladi fudbaler mora što pre da se afirmiše da bi se ’našao na oku’ menadžera stranih, bogatih klubova. Zbog toga uprava i trener moraju da ga forsiraju i na terenu i u medijima. Jer, kriminalac koji je doveo igrača želi da uložene pare što pre vrati i, naravno, zaradi, pa je obaveza kluba da ga u što kraćem roku, po što povoljnijim uslovima proda. Pod najboljim uslovima podrazumevaju se najveće pare, a ne najkvalitetniji uslovi za dalji razvoj talentovanog igrača. Tu se fudbaleri mnogo ne pitaju: da li će u Francusku ili Ukrajinu, biraju mafijaši.



Samo u toku 2006. godine, prema policijskim saznanjima, vođa jednog od beogradskih klanova u ovakvim poslovima zaradio je više od tri miliona evra!
„Slatke pare“ stekao je tako što je prodao u inostranstvo dvojicu igrača jednog od naših najpopularnijih klubova. Zanimljivo je da je, kada je vrbovao jednog od tih fudbalera, njegovom ocu kupio traktor!

Kriminal u kome nema rata

Policijska saznanja dalje ukazuju da, osim ulaganja u mlade neafirmisane igrače, „bosovi“ nelegalni novac ulažu u one poslove gde se najbrže okreće „živa para“, kao što je građevina. Naravno, u papirima nigde nema njihovih imena:

- Svi ti kriminalci, koji su zaradili ogromne pare u kriminalnim aktivnostima, a uložili novac u fudbalere, povezani su i ne ratuju među sobom. Druže se, sarađuju. Čak je brat jednog od njih igrao u klubu čiji je vlasnik bio drugi žestoki momak!

Otkako je u medijima osvanula informacija da je Dejan Stojanović-Keka „pao“ u akciji brazilske policije, u sportskim krugovima vladaju muk i strah. Mogućnost da čelnici fudbalskih organizacija, ali i slavni igrači budu pozvani na informativne razgovore egal je potencijalnim novim „češljanjima“ dokumentacije o vrtoglavo visokim transferima. Bude li postojala nepokolebljiva odlučnost srpskih vlasti da „stvari isteraju na čistac“, Tužilaštvo i sud dobiće priliku da se zaista obračunaju sa fudbalskom mafijom“. Bez ustupaka i bez nagodbi.

S media

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.