Institut Vinča i CDT PKS potpisali Ugovor o saradnji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2024, 13:35

Institut Vinča i CDT PKS potpisali Ugovor o saradnji

Institut za nuklearne nauke "Vinča" i Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije (CDT PKS) potpisali su danas u Beogradu Ugovor o saradnji koji će omogućiti naučnicima pristup INNO-VERSE platformi i povezati ih sa inovacijama i privredom. Ugovor su potpisali direktorka Instituta za nuklearne nauke "Vinča" Snežana Pajović i direktor CDT PKS- a Predrag Nikolić.

Pajovićeva je novinarima kazala da sa potpisivanjem ovog dokumenta institut Vinča postaje deo izuzetno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << značajnog projekta modernizacije i unapređenja Srbije, odnosno digitalne transformacije koja će omogućiti mnogo intenzivniji i na moderniji način ne samo razvoj industrije, već i naučno-istraživački razvoj, a sve u cilju definisanja visokih tehnoloških pristupa i inovativnog biznisa.

"Digitalizacija je jednostavno osnov za dalji napredak, prema tome ovo računamo prosto kao početak jedne nove, moderne ere u našem institutu, gde ćemo nastojati da u okviru svake oblasti, u zavisnosti od njene prirodnosti, maksimalno uz pomoć CDT PKS primenimo softvere, formiramo habove i takve digitalne prostore u okviru kojih će doći do razmene znanja", rekla je ona.

Kako je naglasila, na taj način će se i brže dolaziti do razvoja visokih tehnologija, novih ideja, inovativnih proizvoda i usluga.

Pajovićeva je dodala i da CDT PKS svojim aktivnostima promoviše i daje priliku i istraživačima i predstavnicima privrede da shvate prednosti digitalne transformacije, što je jedan izuzetno efikasan način povezivanja i otvaranja novih potencijala u smislu saradnje.

"Naša nauka treba da se razvija u pravcu inovacije, modernizacije i razvoja onih tehnologija koje su potrebne našoj privredi, dok sa druge strane, naša privreda treba da nam stavi do znanja šta je to što je mnogima potrebno i u tom pravcu naučnici treba da usmeravaju svoja naučna istraživanja", rekla je direktorima Instituta Vinča.

Prema njenim rečima, taj kontakt je neophodan da bi se prosto celokupno društvo razvilo u pravcu modernizacije koja zadovoljava, sve nacionalne potrebe građana Srbije, a u isto vreme omogućava i da Srbija postane deo međunarodnog kako naučnog i obrazovnog, tako i privrednog prostora.

Direktor CDT PKS-a Predrag Nikolić rekao je da je Institut Vinča jedan od prvih većih korisnika inovativne platforme INNO-VERSE i da slede kontakti i sa ostalim institutima kojih u Srbiji ima preko 50.

"Gledaćemo da sve te institute umrežimo kako bi zapravo oni krenuli više da komuniciraju među sobom i samim tim da se te naše naučne aktivnosti poguraju napred", rekao je on.

Nikolić je dodao da je ova platforma namenjena i kompanijama, jer i one imaju svoju ulogu vezanu za akademiju i treba ih ohrabriti da kroz nju ulažu u studente, ali i u institute, kako bi se svi zajedno izborili da sutra neke od tema zaista budu i primenjive u stvarnom životu.

"Ono što želimo da uredimo kroz ovu platformu je da podržimo naše mlade snage da nalaze svoju funkciju u budućnosti, da budu delovi nekih velikih projekata, naročito van granice naše zemlje, ali i da dobiju dovoljno motiva da započnu neke svoje projekte, a da instituti kao što je Vinča mogu samo da budu njihovi partneri", rekao je on.

Nikolić je objasnio i da je INNO-VERSE digitalna platforma zasnovana na veštačkoj inteligenciji sa ciljem lakšeg i bržeg povezivanja privrede sa najnovijim IT rešenjima.

"Ono što je jedna od glavnih vrednosti u samoj platformi je da kada stvorite ideju, odnosno kada dobijete ideju da nešto inovirate, platforma u sebi ima metodologiju jedne poznate konsultanske kuće koja vas zapravo vodi kroz celi taj proces i na kraju završi samu ideju vaše inovacije i predloži vam i poslovni model", rekao je on.

Kako je rečeno nakon potpisivanja ugovora, Institut "Vinča" je, vodeći multidisciplinarni naučni institut u Srbiji, a poznat je po svojim značajnim doprinosima u oblastima fizike, hemije, biologije i mnogim drugim naučnim disciplinama, kao i po tome da sa preko 500 naučnika i doktora nada aktivno učestvuje u brojnim nacionalnim i međunarodnim projektima, čime doprinosi napretku nauke i tehnologije u Srbiji i šire.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Memoranduma o saradnji sa Institutom za nuklearne nauke ``Vinča`` potpisan u CDT PKS

Izvor: Beta Video, 17.Jun.2024

BEOGRAD - U Centru za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije potpisan je Memoranduma o saradnji sa Institutom za nuklearne nauke ``Vinča``, koji će omogućiti naučnicima pristup ``INNO-VERSE`` platformi. (pokrivalice)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Prilika da se INNO-VERSE pozicionira kao ključni alat za povezivanje akademske zajednice sa industri

Izvor: Beta Video, 17.Jun.2024

BEOGRAD - INNO-VERSE je digitalna platforma, lansirana u martu ove godine, i jedan od najsavremenijih alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, dizajnirana da olakša i ubrza povezivanje privrede sa najnovijim IT rešenjima. Direktor Centra za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije Predrag...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.