Stadion u Napulju menja ime u Maradoninu čast, građani oplakuju fudbalsku legendu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2020, 10:53

Stadion u Napulju menja ime u Maradoninu čast, građani oplakuju fudbalsku legendu

Poznati fudbalski stadion u Napulju "San Paolo" ubuduće će nositi ime po legendarnom Dijegu Armandu Maradoni. To je juče predložio gradonačelnik, a Napoli prihvatio.

Fudbalski svet juče je potresla smrt velikog Dijega, a posebno je emotivno sinoć bilo u Napulju, gde je čuveni fudbaler ostavio neizbrisiv trag.

Nedugo posle potvrde najgorih slutnji, svetla na stadionu "San Paolo" upaljena su u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čast čoveka koji je klubu i gradu doneo dve titule šampiona Italije i mnogo, mnogo radosti.

Ispred brojnih murala u gradu podno Vezuva navijači su se sinoć okupljali, palili baklje i sveće i odavali počast svom vanvremenskom idolu. Slično je bilo i ispred stadiona.

U celoj toj atmosferi šoka i tuge, na Tviteru se oglasio gradonačelnik Napulja Luiđi de Magistris, koji je predložio da gradski stadion u buduće nosi ime po Maradoni.

Taj predlog naišao je, logično, na oduševljenje i odobravanje svih, a ubrzo se načelno sa tim predlogom složio i vlasnik Napolija Aurelio De Laurentis.

Još nije definitivno utvrđen pun budući naziv, ali najverovatnije će on glasiti "Dijego Armando Maradona - San Paolo stadion".

Napulj oplakuje svog Maradonu

Po prvi put od kako je počela pandemija kovida-19, sve prve stranice italijanskih medija nisu posvećene zarazi, već smrti čuvenog fudbalera Dijega Maradone.

U Napulju gđe je Maradona igrao za lokalni fudbalski tim "Napoli" i gde obožavanje čuvenog fudbalera nikada nije prestalo, na vest o smrti svog idola građani su spontano izašli na ulice, u prozorima su zapaljene sveće, zastave spuštene na pola koplja, a sa balkona se orilo "Maradona, Maradona".

Masa obožavalaca preminulog fudbalera je provela celu noć ispred stadiona "San Paolo", a stadion je upalio sva svetla u znak poštovanja i bola prema Maradoni.

Iz poznatog napuljskog dela Spanski kvartovi smenjivale su se jedna za drugom spontane narodne manifestacije ljubavi i bola prema preminulom idolu.

Njegova smrt je duboko potresla sve Napolitance koji su ga osećali i doživljavali kao najrođenijeg, a i sam Maradona je često govorio da je Napulj njegov grad.

Za večeras je u Nauplju najavljen takozvani "fleš mob", okupljanje građana koje se organizuje putem fejsbuka.

Policija, kako piše onlajn novina "Fanpejdž" nije u stanju da identifikuje putanju kretanja onih koji će u povorci žaliti i poslednji put pozdraviti Maradonu, ali ističe da nema rizika od javnih nereda jer je, kako navode, Maradona ujedinjavao i bio jednako obožavan u svim društvenim slojevima Napulja.

Novina beleži i da je u rekordnom roku majstor u pravljenju figurica za Božićno ukrašavanje "perzepija", scene rođenja Isusa, tradicije i umetnosti po kojoj je Napulj poznat, uspeo da izradi figuru Maradone sa anđeoskim krilima.

Za Napolitance i većinu Italijana Maradona je zaista bio i ostao anđeo sa svim svojim manama i vrlinama koje su ga utoliko više činile bližim običnom čoveku, piše "Fanpejdž".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.