Si i Putin za zamrzavanje aktivnosti Severne Koreje i SAD

Izvor: RTS, 04.Jul.2017, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Si i Putin za zamrzavanje aktivnosti Severne Koreje i SAD

Kineski predsednik Si Đinping sastao se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o unapređenju saradnje dve zemlje, ali i o tenzijama na Korejskom poluostrvu. Saglasni su da je potrebno simultano "zamrzavanje" severnokorejskog raketnog i nuklearnog programa i opsežnih vojnih vežbi Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje.
Predsednik Rusije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vladimir Putin je, nakon razgovora sa kineskim kolegom, naveo da su se dve zemlje saglasile oko Korejskog ostrva.

Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da su Rusija i Kina usaglasile zajednički stav o Severnoj Koreji koji je utvrđen tako da se ublaže napetosti oko njenog raketnog progama.
Kako se navodi u saopštenju, obe zemlje žele i da Vašington prekine s raspoređivanjem raketnog štita u Južnoj Koreji i vojnim vežbama sa Seulom, prenosi Rojters.
Si Đinping boravi u poseti Moskvi, gde je sa ruskim predsednikom razgovarao i o unapređenju saradnje dve zemlje.
Poseta kineskog predsednika dolazi u momentu kada je Severna Koreja lansirala novu raketu, a tenzije između SAD i Kine su pojačane.
Si je pre sastanak izrazio očekivanje da će njegov razgovor sa ruskim prtedsednikom biti uspešan.
Tokom proteklih godina postigli smo uspeh u zajedničkim odnosima, a tokom ove posete planiram da detaljnije razgovaram o pitanjima saradnje u različitim oblastima, rekao je Si, prenose agencije.

Pozdravljajući se sa predsednikom Kine, ruski predsednik Putin obećao je fokusiranje na ekonomska i međunarodna pitanja, navodi AP.

Pre dolaska u Moskvu, u ponedeljak, Si je upozorio američkog predsednika Donalda Trampa da "neki negativni faktori" remete odnose između SAD i Kine.
Naime, Kina je zabrinuta zbog rasporeda američkog protivraketnog sistema u Južnoj Koreji i u bojazni je da će to poremetiti stratešku ravnotežu u regionu.

Tramp, Putin i Si će prisustvovati samitu G-20 u Nemačkoj krajem ove nedelje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Putin i Đinping o Severnoj Koreji i "zamrzavanju"

Izvor: B92, 04.Jul.2017

Moskva -- Rusija i Kina su se složile da je potrebno simultano "zamrzavanje" severnokorejskog raketnog i nuklearnog programa i opsežnih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje...To je izjavio predsednik Rusije Vladimir Putin...Putin je danas razgovarao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom o unapređenju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.