Ruski paket za spas ekonomije, 66 miliona evra

Izvor: RTS, 06.Apr.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski paket za spas ekonomije, 66 miliona evra

Rusija će za borbu protiv ekonomske krize izdvojiti oko 66 milijardi evra. Prošla opasnost od raspada bankarskog sistema, istakao premijer Rusije Vladimir Putin.

Ruski premijer Vladimir Putin najavio je da će Moskva, sredstvima Centralne banke, Nacionalnog fonda i drugih izvora, za borbu protiv ekonomske krize i podizanja privrede >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izdvojiti oko 66 milijardi evra.

Putin je, predstavljajući program za borbu protiv krize deputatima Dume, ocenio da se situacija u ruskoj ekonomiji ne razlikuje od svetskih kretanja, gde se, takođe, beleži povećanje nezaposlenosti i pad društvenog proizvoda.

Budžetski deficit u Rusiji će, kako je rekao Putin, iznositi 7,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, ali je država, "zahvaljujući pravilnim aktivnostima",  izmakla baknarski sistem sa ivice kolapsa.

Banke koje su dobile državnu podršku za pet meseci krize uspele su da povećaju obim kreditiranja realnog sektora za 15 odsto, dok one koje su ostale bez kreditiranja povećale su obim kreditiranja sedam odsto.

U svom izveštaju Putin je najavio da bi kamatna stopa Centralne banke mogla da se smanji u narednih nekoliko meseci.

"Rublja se stabilizovala, a predpostavlja se i da će inflacija biti niža, što znači da se u narednim mesecima može računati i na smanjenje kamatne stope Centralne banke" rekao je Putin, naglasivšti da odluku o tome donosi isključivo ta finansijska institucija.

"Država je podržala banke da bi sačuvala štednju građana i sprečila blokiranje platnog prometa između preduzeća", istakao je Putin.

Ruski premijer je naglasio da vlada ne namerava da podrži preduzeća koja nemaju perspektivu i da bi to značilo rasturanje novca poreskih obveznika.

Premijer je upozorio i da država može da preuzme aktive kompanija koje ne budu bile u stanju da realizuju svoje obaveze pred državom, kao i da su ruske kompanije poslednjih meseci smanjile spoljašnji dug za trećinu.

"Ruske kompanije poslednjih meseci smanjile su spoljašnji dug za trećinu. Isplatile su ili restrukturizovale svoje dugove, za 174 milijardi dolara, i to samostalno, bez državne podrške", naveo je ruski premijer.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.