Bijela kuća: Putin i Kim razmjenjuju pisma, Rusija traži municiju

Izvor: VOA, 30.Avg.2023, 18:44

Bijela kuća: Putin i Kim razmjenjuju pisma, Rusija traži municiju

Bijela kuća saopštila je u srijedu da su, prema američkim obavještajnim podacima, ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Džong Un razmijenili pisma, dok Rusija pokušava da u Sjevernoj Koreji nabavi municiju za rat u Ukrajini. Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi iznio je detalje najnovijih obavještajnih podataka nekoliko nedelja nakon što je iz Bijele kuće saopšteno da je ruski ministar odrbane Sergej Šojgu tokom nedavne posjete Pjongjangu tražio od sjevernokorejskih zvaničnika da povećaju prodaju municije Moskvi. Kirbi je rekao da Rusija traži dodatnu artiljerijsku municiju i drugu opremu da bi ojačala ruski odbrambeni sektor. Dodao je da su pisma bila više "površna", ali da napreduju razgovori Moskve i Pjongjanga o prodaji oružja. Lideri su razmijenili pisma posle Šojguove posjete, rekao je Kirbi. Administracija predsjednika Džoa Bajdena više puta je ustvrdila da Kremlj zavisi od Sjeverne Koreje, ali i Irana, kada je riječ o oružju koje mu je potrebno da vodi rat protiv Ukrajine. Sjeverna Koreja i Iran su uglavnom izolovani na međunarodnoj sceni zbog nuklearnih programa i kršenja ljudskih prava. Iz Bijele kuće je u martu saopšteno da prikupljeni obavještajni podaci pokazuju da Rusija pokušava da sklopi dogovor sa Sjevernom Korejom o razmjeni hrane za oružje. U okviru dogovora, Moskva bi poslala potrebne zalihe hrane i druge potrepštine, u zamjenu za municiju iz Pjongjanga. Krajem prošle godine, američki zvaničnici saopštili su da su utvrdili da je plaćenička grupa Vagner preuzela pošilju oružja iz Sjeverne Koreje da bi pomogla svojim snagama koje su se u Ukrajini borile u ime Rusije. Sjeverna Koreja i Rusija su više puta odbacije američke navode o oružju. Međutim, Sjeverna Koreja je podržala Rusiju u ratu u Ukrajini, navodeći da je "hegemonistička politika" Zapada primorala Moskvu da preduzme vojnu akciju da zaštiti svoje bezbjednosne interese.  
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Bela kuća: Putin i Kim Džong Un se dopisivali dok Rusija traži municiju od Severne Koreje

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Avg.2023

Bela kuća je danas saopštila da ima nove obaveštajne podatke koji pokazuju da su ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un razmenili pisma dok Rusija traži od Severne Koreje municiju za svoj rat u Ukrajini.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.