Radna verzija akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2022, 15:07

Radna verzija akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i drušveni dijalog organizovalo je 4. sastanak Posebne radne grupe povodom stavljanja na uvid javnosti Radne verzije akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina za period 2022-2025. godine.

Sastanak Posebne radne grupe organizovan je sa ciljem preduzimanja daljih aktivnosti na pripremi akcionog plana, kao i razmatranja dostavljenih komentara i sugestija, koje su pored nacionalnih saveta i državnih organa, dale i međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << organizacije, među kojima i OEBS. Ovaj akcioni plan kako kaže ministarka Čomić za cilj ima unapređenje manjinskih prava u Srbiji kroz zakonske propise, ali i poboljšanje prethodno usvojenog akcionog plana iz 2016. godine.

Gordana Čomić ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog navodi "Po Zakonu o planskom sistemu u Srbiji, morate da imate Strategiju da bi onda na osnovu Strategije pravili Nacionalni plan. Mi nemamo strategiju za nacionalne manjine i onda je bilo potrebno i to rešiti. A zašto pravite akcioni plan? Zato što morate imati dokument svima dostupan, svima jasan, šta je to što ćemo da radimo, ko je za šta odgovoran, koga ćemo da pitamo da li si uradio svoj posao koji si preuzeo".

Članovi posebne radne grupe najpre su diskutovali o uloženim primedbama kojih je bilo 8. Najvažnije primedbe, kako je kazala Čomić, tiču se obrazovanja i kulture. Iz Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine kažu da su zakoni koji uređuju prava nacionalnih manjina unapređeni pre 4 godine i da se pomaci vide, ali da za izmene ima prostora.

Emil Lulić načelnik stručne službe Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine kaže “Više su problemi oni koji se tiču primene, inače korektnih, dobrih zakona i na tome treba da se poradi. Ja mislim da je ovaj akcioni plan koji se sada piše najbolje mesto da se ove sugestije, kritike ukažu i da se konstruktivno radi na rešenju tih problema.”

Pokrajinski sekretar za obrazovanje Žolt Sakalaš ističe da treba održati odeljenja sa manjim brojem učenika koji žele da se školuju na maternjem jeziku i da za to podršku pružaju i lokalne samouprave i ministarstva.

Žolt Sakalaš pokrajinski sekretar za obrazovanje ističe “S druge strane su nam udžbenici jako bitni za školovanje. Tu mogu da kažem što se tiče APV da imamo različita iskustva. Tako reći, brojčano veće nacionalne manjine su u malo boljoj situaciji jer imaju više kadrova koji mogu da rade na izradi tih udžbenika.”

 Članovi radne grupe rade na tome da akcioni plan bude završen što pre kako bi u najkraćem roku bio spreman za sednicu Vlade. Cilj dijaloga o akcionom planu, kako kaže Čomić, jeste pronalazak kompromisnog rešenja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.