Čomić: Novi Akcioni plan za bolji život manjina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2022, 13:04

Čomić: Novi Akcioni plan za bolji život manjina

U toku je priprema Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, koji bi trebalo da poboljša prethodno usvojeni iz 2016. godine, a ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić kaže da je cilj da kroz nove zakonske propise svakodnevni život manjina bude bolji.

"Ništa o manjinama bez manjina za stolom. Ne može neko pokroviteljski da odluči šta je dobro za manjine do samih manjina", rekla je Čomić novinarima u Palati "Srbija" pred >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << početak sastanka Posebne radne grupe za pripremu Predloga novog akcionog plana.

Ona je istakla da je Akcioni plan koji Srbija hoće da donese, posvećenost Vlade Srbije zaštiti i unapređenju manjinskih prava, te da se želi dobiti dokument koji će vrlo jasno ukazati šta će se sprovoditi u naredne dve godine.

"Ovo je prvi dokument koji Srbija radi, a na koji su primedbe i mišljenja dale međunarodne organizacije, eksperti Saveta Evrope, uključeni su svi nacionalni saveti... OEBS je naš drag partner i sada imaju želju da svojim intervencijama poboljšaju dokument", ukazala je Čomić.

Ministarka je rekla da, pre svega, od članova Radne grupe zavisi primena tog dokumenta i dodala da je želja da plan bude spreman u najkraćem roku za sednicu Vlade Srbije.

"Može da bude i danas završen, ali ne želimo da kažemo da je to završen tekst, dok svi učesnici ne kažu da može. U novoj vladi sam tekst neće biti podložan promenama, osim mišljenja ministarstava za koje smo obavezni u postupku da ih imamo pre usvajanja", rekla je Čomić.

Ona je izrazila nadu da će se danas u toku dana razjasniti sve primedbe koje su pristigle i pronaći kompromisno rešenje.

"Bilo je ukupno osam primedbi nacionalnih saveta, i Hrvata, Bošnjaka i Mađara i svi oni su imali volju da poboljšaju tekst dokumenta. Najvažnije primedbe su o obrazovanju i kulturi", navela je Čomić.

Emil Lulić iz Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine rekao je da je položaj nacionalne manjine u Srbiji dobar i da tome, između ostalog, doprinose izuzetni odnosi dve države, te partnerska saradnja između dve vlade.

"U sprovođenju manjinskog Akcionog plana koji je usvojen 2016. godine, učinjeno je mnogo toga da se poboljšaju zakoni koji uređuju individualna i kolektivna manjinska prava. Oni su 2018. pretrpeli značajne izmene i kao takvi se danas primenjuju i u odnosu na raniji period vide se pomaci", poručio je Lulić.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Žolt Sakalaš rekao je da važeći Akcioni plan sadrži više poglavlja, među kojima i obrazovanje, koje je, kaže, jedno od najbitnih oblasti.

On je naglasio dobru saradnju sa Ministarstvom prosvete i dodao da je najbitnije da se održe odeljenja sa manjim brojem učenika, koja žele da se školuju na svom maternjem jeziku.

"Za sada imamo partnere na svim nivoima, počev od lokalne samouprave pa do ministarstava i nacionalnih saveta", naglasio je Sakalaš, koji je i pokrajinski sekretar za obrazovanje.

Ranije je i predsednica Vlade Ana Brnabić rekla da će novi Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, pozicionirati Srbiju kao zemlju koja u potpunosti poštuje prava svih nacionalnih manjina.

Ona je tada poručila da će unapređenje ljudskih i manjinskih prava i nulta tolerancija prema diskriminaciji bilo koje vrste, ostati glavni ciljevi Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čomić: Kompromis je cilj dijaloga u društvu

Izvor: Danas, 12.Avg.2022

Kompromis je cilj dijaloga, što nije popularno u Srbiji, gde je uvek važno pobediti, izjavila je danas ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić, povodom stavljanja na uvid javnosti Radne verzije Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.