Zoran Stanković
Zoran Stanković

Zanimanje: penzioner
Obrazovanje: doktor medicinskih nauka
Javna funkcija: šef, koordinaciono telo za Bujanovac, Preševo i Medveđu
Stranka: vanstranačka ličnost
Mesto: Beograd
Datum rođenja: 09.11.1954.

Zoran je rođen u Trgovištu 1954. godine. Srpski patolog, profesor i doktor medicine, general major u penziji, i bivši ministar. Medicinski fakultet je završio u Nišu 1980. godine. Doktorirao je 1997. godine. Specijalizaciju za sudsku medicinu i patologiju je završio na VMA 1988. godine dok je u čin generala majora unapređen 2001. godine.
Karijeru je započeo kao vojni lekar u Peći i Vranju. Bio je patolog na ratištima bivše Jugoslavije. Bio je na čelu Vojno medicinske akademije od 2002 do 2005. godine. On je najmlađi načelnik Vma u istoriji. Na najavu da će biti smenjen sa mesta načelnika Vma on je odlučio i otišao sam u penziju. Postavljen je na mesto ministra odbrane u prvoj vladi Vojislava Koštunice do 2007. godine, bio je član saveta ministara državne zajednice SCG.

Član je Jugoslovenskog komiteta za prikupljanje podataka o istraživanju zločina protiv čovečnosti i međunarodnog prava od 1993. godine. U decembru 1997. godine je formirao tim za istraživanje posledica Nato bombardovanja Republike Srpske zbog sumnje da su korišćeni projektili sa osiromašenim uranijumom. Član je komisije za istinu, jedan od najuglednijih forenzičara i patologa u Srbiji, a od 1995. godine radio je kao stručnjak Ujedinjenih nacija.

Na predlog stranke G17 plus postavljen je na mesto ministra zdravlja marta 2011. godine gde je i ostao do kraja mandata vlade Mirka Cvetkovića. Novembra 2012. godine Vlada Srbije ga je imenovala za šefa Koordionacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu. Na izborima 2012. godine bio je predložen za kandidata za gradonačelnika Beograda, a potom za predsednika Srbije. Posle toga je postavljen na dužnost koordinacionog centra za jug Srbije u vladi Dačić Ivice. U čin poručnika sanitetske službe proizveden je 1982. godine, a onda pored redovnog je i tri puta vanredno unapređen u čin majora i potpukovnika, a 2001. godine u čin sanitetskog general majora.

Na predlog vlade Srbije zamenio je prethodno smenjenog ministra Prvoslava Davinića. Funkciju ministra odbrane vršio je nakon razdruživanja Srbije i Crne Gore, i na tom mestu je ostao do 15. maja 2007 kada je nakon izbora u Srbiji i postavke nove vlade za novog ministra odbrane postavljen Dragan Šutanovac.

Nakon odlaska sa funkcije nastavio je da radi kao profesor na Policijskoj akademiji, Višoj školi za unutrašnje poslove, i na privatnom fakultetu u Pančevu. 14. marta 2011. godine postaje ministar zdravlja u vladi Srbije, nakon ostavke Tomice Milosavljevića.
U braku je sa suprugom Marinom, sa kojom ima dve ćerke bliznakinje Ivu i Inu.

O životu i radu ministra zdravlja profesora dr Zorana Stankovića mnogo se zna, još od malena je menjao mesta boravišta, rođen u selu Trgovište pored Vladičinog Hana, medicinu je studirao u Nišu, bio je garnizonski lekar u Peći, specijalizirao sudsku medicinu na Vma, objavio je mnoge stručne radove, autor je pet knjiga, držao je predavanja u celom svetu.

Svojim radom je doprineo da istina o mnogim zločinima izađe na videlo. Kao ekspert Un za sudsku medicinu na vukovarskom ratištu je proveo godinu dana gde je obavio preko 5.000 obdukcija i radio na više od 50 masovnih grobnica, više puta je pružao pomoć Haškom Tribunalu.
Pošten čovek i uzoran građanin, kao načelnik Vma imao je hrabrosti da krene u obračun s narko mafijom. Motiv da uradi nešto vredno i dobro, dovelo ga je do ministarskog mesta, gde se borio sa svim problemima. Profesor dr Zoran imao je podršku porodice, u mladosti roditelja, a zatim podršku supruge Marine i dece. Bez toga ne bi uspeo da dođe do savršenih rezultata koje ima iza sebe.

Doktor Zoran je bio jedinstven slučaj gde je kao predsednik koordionacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, za posao koji je obavljao nije primao platu, ni dnevnice za službena putovanja, niti je ikada tražio nadoknadu za hotelski račun, humanost je velika odlika ovog čoveka koji je uzor danas mnogima a posebno mladima koji vole pravdu i humanost.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: OkRadio.rs, 06.Dec.2019, 11:34

Zoran Bogavac u Vranju na KNJIŽEVNOJ KOLONIJI

Zoran Bogavac u Vranju na KNJIŽEVNOJ KOLONIJI

U svečanoj sali Gimnazije “Bora Stanković” u Vranju u utorak 10. decembra u 19 časova biće održano peto veče Književne kolonije. Toga dana ljubiteljima književnosti svoje književno stvralaštvo predstaviće Zoran Bognar, najprevođeniji srpski pesnik, esejista, prozni pisac, književni kritičar i antologičar. Poezija Zorana Bognara prevođena...

Detaljnije >>


Izvor: OkRadio.rs, 30.Nov.2019, 10:56

40 MILIONA dinara subvencija za PRIVREDNIKE

40 MILIONA dinara subvencija za PRIVREDNIKE

Vranje / Bujanovac - Osam kompanija iz Bujanovca dobilo je bespovratne subvencije Koordinacionog tela za jug Srbije, namenjene privrednicima u 2019. godini. Kako je saopšteno iz Koordinacionog tela Vlade Srbije, privrednicima...

Detaljnije >>

Izvor: JužneVesti.com, 26.Nov.2019, 17:38

Specijalizanti niške Radiologije tvrde da su izloženi zračenju, nadležni kažu “tako je po zakonu”

Specijalizanti niške Radiologije tvrde da su izloženi zračenju, nadležni kažu “tako je po zakonu”

Specijalizanti sa Medicinskog fakulteta koji su na volonterskoj praksi na Radiologiji Kliničkog centra tvrde da im je ugroženo zdravlje, jer nemaju dozimetre koji prikazuju koliko su izloženi zračenju. Dekanica Dobrila Stanković Đorđević i direktor KC Niš Zoran Radovanović, koji je i prodekan za specijalističke studije, odgovaraju da dozimetara nema jer nisu u obavezi da ih kupuju nezaposlenim lekarima, a da se za intervencije sa većim zračenjem obezbeđuje zaštitna oprema..

Detaljnije >>

Izvor: SEEcult.org, 13.Nov.2019, 16:53

Ivica i Marica, ZA

Vrsta dogadjaja:  Pozorište Datum:  Friday, November 15, 2019 - 18:00 Link:  http://zoranradmilovic.rs Pozorište Zoran Radmilović, Timočke bune 16, Zaječar Braća...

Detaljnije >>

Izvor: SEEcult.org, 04.Nov.2019, 20:28

Mačak u čizmama, ZA

Vrsta dogadjaja:  Pozorište Datum:  Thursday, November 7, 2019 - 18:00 Link:  http://zoranradmilovic.rs Narodno pozorište Timočke Krajine Zoran Radmilović, Timočke bune 16, Zaječar Šarl Pero: MAČAK U ČIZMAMA - predstava za decu tekst, režija: Spasoje Ž. Milovanović kostimografija:...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 01.Nov.2019, 17:09

24 minuta sa Zoranom Kesićem: "Udahni duboko i ne diši!" VIDEO

24 minuta sa Zoranom Kesićem: Udahni duboko i ne diši! VIDEO

Zoran Kesić i njegova ekipa i ove subote dolaze na vaše male ekrane.... Satiričan osvrt na našu više nego zanimljivu svakodnevicu, u dobro poznatom stilu, neće izostati ni u 182. epizodi emisije. U analizi događaja iz društvenog i političkog života koji su obeležili ovu nedelju Kesiću će pomoći ovonedeljni analitičar...

Detaljnije >>

Izvor: JužneVesti.com, 29.Okt.2019, 16:12

Niška opozicija traži poništavanje konkursa za direktore, vlast kaže ako loše rade biće promenjeni

Niška opozicija traži poništavanje konkursa za direktore, vlast kaže ako loše rade biće promenjeni

Sve što je Gradsko veće usvojilo u poslednjih nekoliko sednica, potvrdili su odbornici Skupštine grada Niša, pa i predlog za nove čelnike Gorice, Direkcije za javni prevoz i Nišstana. Opozicionari Branislav Jovanović i Miodrag Stanković kritikuju izbor i traže da se poništi, a šef odborničke grupe SNS Zoran Perišić odgovara - svi koji loše rade promenljivi su, pa i direktori javnih preduzeća.. Još jedna sednica niškog parlamenta protekla je...

Detaljnije >>