Vidić na Sulejmanija, kakav bi to duel bio

Izvor: Politika, 25.Nov.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vidić na Sulejmanija, kakav bi to duel bio

Kada bi danas na Zvezdin stadion istrčali igrači koji su ne tako davno nosili dresove „večitih rivala”, možemo samo da zamislimo kakav bi to spektakl bio. – Zvezdino iskustvo protiv Partizanove mladosti

I pred ovaj, 141. prvenstveni „večiti derbi”, sa setom se prisećamo ko je sve nosio dresove naša dva najtrofejnija i najpopularnija kluba Crvenu zvezdu i Partizan i kakve su to nekada bile utakmice.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Da se ne vraćamo previše u prošlost, ovog puta, predstavljamo „idealne” timove „večitih rivala” sastavljenih od aktivnih fudbalera, koji igraju u inostranstvu. Nnamera je da u prvi plan istaknemo najpre naše igrače. Pod uslovom da svi igraju u najboljoj formi i pružaju partije makar i nalik onima koje pokazuju u svojim sadašnjim klubovima, možemo samo s uzdahom da konstatujemo: kakav bi to meč bio! Spektakl! Nema sumnje da bi gledaoci imali koga i šta da vide i u čemu da uživaju.

S jedne strane u crveno-beloj opremi: Saša Stamenković (Nefči, Azerbejdžan), Pavle Ninkov (Tuluz, Francuska), Milan Biševac (Pari sen Žermen, Francuska), Nemanja Vidić (Mančester junajted, Engleska), Aleksandar Luković (Zenit, Rusija), Dejan Stanković (Inter, Italija), Nenad Milijaš (Vulverhempton, Engleska), Boško Janković (Đenova, Italija), Ognjen Koroman (Krila sovjeta, Rusija), Marko Pantelić (Olimpijakos, Grčka) i Nikola Žigić (Birmingem, Engleska). Do skoro maltene kompletna „A” reprezentacija Srbije.

A, na drugoj u crno-belom: Mladen Božović (Videoton, Mađarska), Rukavina (Minhen 1860, Nemačka), Matija Nastasić (Fiorentina, Italija), Stefan Savić (Mančester siti, Engleska), Marko Lomić (Dinamo, Rusija), Ljubomir Fejsa (Olimpijakos, Grčka), Zoran Tošić (CSKA, Rusija), Adem Ljajić (Fiorentina, Italija), Miralem Sulejmani (Ajaks, Holandija), Danko Lazović (Zenit, Rusija) i Stevan Jovetić (Fiorentina, Italija). Uz tri crnogorska pojačanja gro naših eks i aktuelnih mladih reprezentativaca.

Treneri bi mogli da budu, recimo, Milovan Rajevac i Radomir Antić...

Čak i po starosti igrača ovakav okršaj mogao bi uslovno da se nazove utakmicom naše „A” i mlade selekcije. Jer, Zvezdaši imaju u proseku 29,6 godina, a Partizanovci 23,9. Dakle, iskustvo protiv mladosti. Ko bi koga nadmudrio? Ko bi koga nadigrao? Jasno je da bi najviše profitirala publika.

Prema trenutnim tržišnim vrednostima ovaj „idealni tim” Crvene zvezde „težak” je 74,65 miliona evra (u proseku 6,79 po igraču), a Partizana 66,75 (6,07). „Najskuplji” je Vidić, koji je procenjen na 37 miliona evra, dakle, skoro polovina vrednosti svih u crveno-belom. Na suprotnoj strani prednjači Jovetić sa 17,5 miliona evra.

Nažalost, o ovakvom „večitom derbiju” možemo samo da maštamo. Surova realnost je takva da su oni daleko od našeg fudbala i da naša dva najveća kluba takoreći žive od prodaje igrača. Uskoro ćemo i neke od sadašnjih prvotimaca svrstavati u ovakve timove, jer su menadžeri najavili najezdu na naš najveći stadion da vide Lazara Markovića, Nikolu Aksentijevića (Partizan), Srđana Mijailovića, Filipa Jankovića (Crvena zvezda) i ostale, koji prave tek prve korake na domaćoj fudbalskoj sceni. Samo je pitanje dana koliko će i „crveno-beli” i „crno-beli” odolevati njihovim ponudama.

Đorđe Smiljanić

objavljeno: 26.11.20111
Pogledaj vesti o: Večiti derbi

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.