Izvor: MozzartSport.com, 05.Dec.2021, 20:38

Ruši se Dinamova imperija: Livaja zario Modrima nož u srce, Hajduk pokorio Maksimir

Gol i asistencija najboljeg igrača hrvatskog prvenstva u "večitom derbiju" - 2:0

Osetio je Marko Livaja čari igranja na legendarnom Kamp Nou, San Siru, rimskom Olimpipiku, ali najbolji igrač hrvatskog šampionata sve do večeras nije zaigrao na Maksimiru. Demonstrirao je Marko Livaja na zagrebačkoj premijeri zašto je creme della creme u Hrvatskoj, da splitski Hajduk ne može bez njega i da Dinamovo carstvo opasno zaljuljalo. Majstor kakvog fudbal >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << ište, čarobnjak sa ubitačnom završnicom, igrač poteza... Vic u igri kakav malo ko ima, u hrvatskoj ligi – niko.

Dalmacija vri, Hajduk je posle dugo vremena spreman da bude šampion, da razbije kletvu i rastera crne oblake. Hajduk posle dugo vremena ima vođu koji mreže trese zatvorenih očiju, koji se ne plaši igranja protiv Dinama i koji je živeo da utiša Maksimir. Marko Livaja je čovek na koga su Bili čekali, Marko Livaja vratio je veru Splićanima u titulu – 2:0 (0:0).

Godina je Maksimir bio groblje snova splitskog Hajduka, neosvojiva tvrđava u kojoj Modri najvećem rivalu – ali poslednjih sezona ne i najvećem konkurentu u borbi za naslov prvaka – sipaju so na ranu. Sve dok se na maksimirskom travnjaku nije ukazao golobradi Mario Čuić, ali i Teofil-Katrin, koji je pre nešto jače od godinu dana kumovao porazu Dinama autogolom u 93. minutu. Ni sada nije mogao da ne umeša svoje prste...

S vremena na vreme umeo je Hajduk da blesne na Maksimiru, pokaže da Dinamo nije nepobediv, ali to su bili samo trzaji. Nikada nije bio uverljiv. Nikada nije ostavio utisak da je tim sposoban da ga zbaci s trona i prekine vladavinu. Marko Livaja jeste, jer ove sezone Marko Livaja je Hajduk.

Uzdrman je Dinamo, kao nikada do sada. Drmusa se zagrebačko tlo, izmiče Modrima titula. Odavno nije bio ranjiv, a konkurencija gladna, željna da stavi tačku na vladavinu i iskoristi konstantne udare koji u poslednjih godinu dana potresaju Zagreb i Maksimir. Posle Rijeke i Osijeka, zube je pokazao i Hajduk.

Dinamo krvari, a od večeras krv šiklja u mlazovima. Marko Livaja zario je nož u srce Modrima i uključio Hajduk u bitku za naslov prvaka. Da bi u prvom nastupu na Maksimiru mogao da postane heroj Splićana nagovestio je u prvom poluvremenu kada je lucidno gađao, ali je Dominik Livaković izvadio loptu ispod prečke i sprčio Majstora s mora da povede. Samo je odložio neizbežno. Imao je priliku i talentovani Stipe Biuk da glavom sa nekoliko metara sredinom prvog dela igre savlada čuvara mreže hrvatskog šampiona. Obrukao se i potvrdio da nije ni blizu one forme koja ga je krasila prilikom ulaska u prvi tim, i da je i dalje zelen za megatransfer u „lige petice“.

Ima Stipe Biuk još dosta da uči, a ima i od koga. Od Marka Livaje. Osvojio je Filip Krovinović loptu na sredini terena, klizećim startom sačuvao je posed i dodao do Nikole Katića, a štoper Hajduka poslao teledirigovanu loptu za Marka Livaju. Ispaoje po ko zna koji put Teofil-Katrin ove sezone, a Marko Livaja je elegantno podbo loptu preko Dominika Livakovića i raspalio atmosferu na tribini na kojoj su smešteni navijači Hajduka. Još malo čarolije sačuvao je za kraj.

Primio je loptu grudima i u prijemu izbacio čuvara, stvorio je sebi prostor u 94. minutu, prošetao se kaznenim prostorom i uposlio Emira Sahitija, a krilni napadač Bilih opalio je iz prve i – pogopdio. Za veliko slavlje Splićana na Maksimiru.

Dinamo je pao na četvrto mesto, gleda u leđa i Hajduku, i Osijeku i Rijeci. Poželeo je Marko Livaja „toplu dobrodošlicu“ Kopiću na klupu Dinama.

DINAMO - HAJDUK 0:2

/Livaja 60, Sahiti 90+4/

Stadion: Maksimir (Zagreb)

Sudija: Zdenko Lovrić

DINAMO: Livaković - Moharami, Šutalo, Teofil-Katrin, Štefulj- Mišić - Menalo, Ivanušec, Ademi, Oršić – Petković.

HAJDUK: Kalinić, Lovrenčič, Katić, Elez, Melnjak, Atanasov, Fosati, Krovinović, Biuk, Livaja, Ljubičić.

HRVATSKA 1 - 18. KOLO

Subota

Gorica - Osijek 1:1 (1:1)

/Pršir 6 - Hiroš 45/

Rijeka - Dragovoljac 4:1 ()

/Obregon 16, Murić 44, 47, 80 - Petković 67/

Nedelja

Lokomotiva - Šibenik 1:1 (1:0)

/Gorican 39 - Ćurić 67/

Dinamo Zagreb - Hajduk Split 2:0 (0:0)

/Livaja 60, Sahiti 90+4/

Ponedeljak

18.00: (2,45) Istra (3,20) Slaven (3,00)

*** kvote su podložne promenama

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Fudbal

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.