SAD: Spor oporavak tržišta rada

Izvor: B92, 06.Avg.2013, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Spor oporavak tržišta rada

Vašington -- Američko tržište rada se oporavlja sporo, uprkos solidnom padu nezaposlenosti u proteklih nekoliko meseci.

To, međutim, Upravu federalnih rezervi SAD (Fed) stavlja u tešku poziciju, jer uskoro treba da odluči da li i kada će smanjiti ili sasvim prekinuti podsticaje za domaću privredu.

Dnevnik američke poslovne elite Vol strit džornal (VSJ) piše da za sad nije jasno kakva će biti odluka Feda, na važnom sastanku rukvodstva te centrobanke 17. i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 18. septembra, o daljoj sudbini stimulisanja privrede SAD, a prema programu poznatom kao "kvantitativno labavljenje 3".

Fed je, inače, u decembru prošle godine počeo treću rundu stimulativnog programa, otkupom vladinih obveznica, u mesečnoj vrednosti od 85 milijardi dolara, a u cilju povećanja likvidnosti domaćih banaka i podsticanja privrednog rasta.

Rukovodstvo Feda je tada njavilo da će se taj program podsticaja nastaviti sve dok nivo nezaposlenosti u SAD ne padne na 6,5 do sedam odsto i uz uslov da inflacija ne premaši 2,5 procenta, računato prema godišnoj osnovi.

Predsednik Feda Ben Bernanki je početkom leta najavio, posle ohrabrujućihg izveštaja o smanjenju stope nezaposlenosti, da bi stimulativni program mogao već u septembru značajno da se skrati, a do Nove godine i sasvim ukine.

Bernanki je, međutim, takvo rešenje uslovio padom stope nezaposlenosti do navedenog nivoa, a nezavisni ekonomisti ne očekuju da se to dogodi pre sredine iduće godine i pod uslovom da privredni rast u SAD bude veći od sadašnjih oko dva odsto, računato prema godišnoj osnovi.

Iako je stopa nezaposlenosti u julu opala na 7,4 odsto, što je 0,2 procenta manje nego u junu i trenutno je blizu ciljanog nivoa koji je označio šef Fed-a, VSJ ipak navodi da je širom SAD, prema zvaničnim podacima, bez posla još uvek ogromna armija od 11,5 miliona ljudi.

U krugovima nezavisnih ekonomista se, osim toga, procenjuje da izveštaj o stanju nezaposlenosti koji pravi američki sekretarijat za rad nije realan i da je stavarni broj lica bez posla, posebno ako se imaju u vidu ljudi koji rade privremeno ili polovinu od normalnog radnog vremena, za nekoliko miliona veći nego što se zvanično priznaje.

Bernanki je prošlog meseca upozorio, govoreći o situaciji na tržištu rada, da bi i eventualni rast američkih kamata pogoršao poslovnu klimu i time smanjio izglede za otvaranje novih radnih mesta.

Kao dodatni, veliki, problem u Fedu vide i novu rundu sučeljavanja političara iz redova Demokratske i Republikanske partije oko budžeta SAD za iduću godinu, što takođe može loše uticati na tržište rada.

Zbog svih navedenih razloga Fed će morati u septembru jako pažljivo da odmeri šta je bolje činiti: Ili da odmah počne sa smanjenjem stimulisanja, ili da to odloži za kasnije, ali tada bi, ako se čeka isuviše dugo, verovatno moralo da se reaguje trenutnim ukidanjem kavantitativnog labavljenja, što bi moglo da naravi pometnju na finasijskom tržištu, ukazuje VSJ.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.