Upravni odbor IAEA traži od Rusije da prekine okupaciju elektrane u Zaporožju

Izvor: VOA, 15.Sep.2022, 18:51

Upravni odbor IAEA traži od Rusije da prekine okupaciju elektrane u Zaporožju

Upravni odbor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) usvojio je rezoluciju kojom se od Rusije zahteva da prekine okupaciju nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini. Odluka o rezoluciji doneta je na sastanku tela koje čini 35 članova održanog iza zatvorenih vrata, izvestila je agencija Rojters. Rusija se u tekstu poziva da odmah obustavi sve akcije u vezi sa nuklearnom elektranom u Zaporožju i bilo kom drugom postrojenju u Ukrajini. “Odbor izražava žaljenje zbog upornih nasilnih akcija Ruske Federacije protiv nuklearnih postrojenja u Ukrajini, uključujući stalno prisustvo ruskih snaga i osoblja (ruskog nuklearnog tela) Rosatoma u nuklearnoj elektrani Zaporožje", navodi se u tekstu rezolucije. Dodaje se da ruska okupacija elektrane značajno povećava rizik od nuklearne nesreće. Podseća se i da ukrajinsko osoblje upravlja postrojenjem u uslovima koje, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), označava kao nebezbedne. "Odbor se bavio tim pitanjem i u martu – usvojivši rezoluciju kojom osuđuje nasilne postupke Rusije i poziva je da odmah prekine svoje akcije usmerene ka nuklearnim objektima u Ukrajini. Traženo je da kontrolu nad njima prepusti nadležnim ukrajinskim vlastima", saopštio je predstavnik Sjedinjenih Državana u Upravnom odboru IAEA. "Rusija je odbacila predlog i već sledećeg dana zauzela nuklearnu elektranu Zaporožje. Rusija tretira ukrajinsku civilnu infrastrukturu kao vojni plen - nastojeći da Ukrajini oduzme kontrolu nad sopstvenim energetskim resursima i koristiti elektranu kao vojnu bazu u akcijama protiv Ukrajine”, navodi se u saopštenju američkog predstavnika. Reakcija ruske strane, za sada, nema.   Usvajanje dokumenta podržalo je 26 članova Upravnog odbora, dvoje je bilo protiv, a sedam uzdržano. Rusija i Kina izjasnike su se protiv, dok su Egipat, Južna Afrika, Senegal, Burundi, Vijetnam, Indija i Pakistan bili uzdržani, izvestila je agencija Rojters. Reč je o drugoj rezoluciji usvojenoj tokom ruske invazije na Ukrajinu u vezi sa istim pitanjem – s tim što je prethodna doneta pre nego što je ruska strana preuzela kontrolu nad elektranom koja se nalazi na ukrajinskoj teritoriji. Oba dokumenta predložile su Kanada i Poljska u ime Ukrajine, koja nije članica Upravnog odbora - najvišeg tela za kreiranje politike Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Rezolucija IAEA: Rusija da okonča okupaciju Zaporožja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2022, 07:05

Upravno telo Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) usvojilo je rezoluciju kojom se od Rusije traži da okonča okupaciju nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, prenosi Rojters...Ovo je druga rezolucija koju je usvojila IAEA od početka ruskog napada na Ukrajinu i sadržaj je sličan, iako...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.