Izvor: Vostok.rs, 15.Okt.2016, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 14.10.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Situacija na frontu za 13.10. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 14.10
.



Kijevske snage 333 puta napale teritoriju DNR -  Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za poslednja 24 sata 333 puta napale teritoriju DNR. Napadali su Kominternovo, Oktobar, Sahanku i Lenjinskoe na jugu DNR, Jasinovatu sa okolinom, Zajcevo u okolini Gorlovke, Petrovski i Trudovski rejon, Spartak, Aleksandrovku i područje Donjeckog aerodroma. Sve informacije o napadima prosleđene su posmatračkoj misiji OEBS-a kao i Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju.



Izvor iz vojske DNR je saopštio da su kijevske snage uz pomoć plaćenika iz Poljske i Gruzije kao i terorista iz bataljona «Azov» izvršile napad na jedinice vojske DNR na području između naselja Sahanka i Lenjinskoe. Napad su izvršili u nekolike grupe od po 20 članova potpomognuti artiljerijom iz pravca Širokina. Vojska DNR je odgovorila, a među kaznenim bataljonima ima gubitaka. 

Vojna situacija u Donjeckoj Narodnoj Republici i dalje je napeta. Prema saopštenju predstavnika Ministarstva odbrane DNR Eduarda Basurina, kijevske snage su tokom prethodnog dana više od 500 puta napale teritoriju DNR.

Kako je saopštio Basurin, kijevske nastavljaju sa dovlačenjem vojne tehnike na liniju fronta, i tu tehniku skladišti na teritoriji Donbasa koja se nalazi pod kontrolom ukrajinske vojske. Prema njegovim rečima kijevske snage dovlače tenkove, minobacače i automobile sa municijom na teritoriji poljoprivrednih gazdinstava na donjeckom i mariupoljskom pravcu.

Narodna milicija LNR je saopštila da su kijevske snage tokom prethodnog dana 2 puta napale pozicije Narodne milicije u području naselja Kalinovo i Kalinovka. Gubitaka nije bilo.

Manevri Narodne milicije LNR

Basurin: Kijevske snage pokušale proboj -  „Ukrajinska armija je tokom dana pokušala nerazumni proboj naše odbrane između naselja Kominternovo i Lenjinskoe. Napad je više nego uspešno odbijen iako su u njemu važnu ulogu igrali stran plaćenici. Čak 15 najamnika je ubijeno, a još 25 bilo ranjeno”.

Basurin je saopštio da je i armija DNR imala dva poginula i 5 ranjenih.

Prema njegovim rečima, najamnici su – nastupivši u grupama od po 30 – pokušali da obiđu odbrambene linije armije DNR i da njenim pripadnicima iz dva pravca zađu iza leđa.

Basurin je procenio da se radilo o stranim plaćenicima „pozajmljenim od Poljske i Gruzije”.

Manevri Narodne milicije LNR

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 14.10
.



Puškov: PSSE nastavlja „karneval rusofobije“  - Na jesenjem zasedanju PSSE u Strazburu nastavlja se „besmisleni karneval rusofobije“, a skupština još uvek nije shvatila da je bez Rusije nepotpuna, smatra ruski senator Aleksej Puškov.

„U PS SE se nastavlja besmisleni karneval rusofobije. Oni nikako da usvoje lekciju: bez Rusije PS SE će ostati nepotpuna organizacija“, napisao je Puškov na svom nalogu na Tviteru. ​

Parlamentarna skupština Saveta Evrope donela je na svom jesenjem zasedanju rezoluciju u kojoj je osudila izbore za Državnu dumu Rusije koji su održani 18. septembra na Krimu, ukazujući na teritorijalni integritet Ukrajine.

Džonson: Sankcije Rusiji se moraju produžiti zbog situacije u Ukrajini  - Britanski šef diplomatije Boris Džonson rekao je da, i pored toga što je rusofil i što Rusiju smatra velikom zemljom, veruje da London mora biti oštriji prema Moskvi, i da je poboljšanje odnosa moguće tek kada se smanje razlike u gledištima što se tiče Sirije, i pošto se reguliše konflikt u Ukrajini.

„Moramo ostati oštri prema Rusiji. Sankcije se moraju produžiti zbog situacije u Ukrajini, gde se konflikt nastavlja. Sankcije su efikasne jer nanose štetu ruskoj ekonomiji. Moramo da nastavimo sa vršenjem pritiska“, rekao je Džonson na sastanku Međunarodnog odbora britanskog parlamenta. 

Istovremeno, Džonson nije želeo da pravi poređenje između Rusije i SSSR-a iz perioda Hladnog rata, i dodao da Moskva sada ne predstavlja toliku opasnost. Takođe je izjavio da Britanija mora da traži puteve za poboljšanje odnosa sa Rusijom, ali da je to tesno povezano sa situacijom u Siriji. „Postoje zajednički interesi i zajednički problemi sa kojima se suočavaju i Rusi i Britanci, sa kojima moramo da se suočimo i da ih rešavamo zajedno.Posebno se to odnosi na ruske i britanske turiste koji si izloženi opasnostima od terorizma. Rusija je velika zemlja i ja sam rusofil. Moramo da budemo otvoreni ka Moskvi i da obezbedimo i sačuvamo i sve kanale komunikacije. Ali, poboljšanje odnosa je moguće samo ako se zaustavi varvarsko bombardovanje Alepa i ako se reguliše situacija u Ukrajini“, rekao je britanski šef diplomatije.

Džonson je priznao da su antiruske sankcije imale i negativan uticaj na britansku ekonomiju.  „Obim naše trgovine sa Rusijom je značajno opao, a to je posledica sankcija“, rekao je Džonson.

Moskva ne odustaje od sastanka u „normandijskom formatu“  - Moskva ne odustaje od sastanka u „normandijskom formatu“ na nivou lidera država, s time što se razmatraju opcije o datumu i mestu tog sastanka, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Zaista se razmatraju različite opcije za datum i mesto. Vode se stručni pregovori, nastavljaju se, između ostalog, i u samom Minsku. I u zavisnosti od toga da li će biti konkretnih rezultata nakon tih stručnih skupova, biće doneta odluka o korisnosti i izvodljivost sastanka Normandijske četvorke na najvišem nivou“, istakao je Peskov. On je dodao da Moskva ne odustaje od ovog formata.

„Ne, ne. Mi smo od samog početka govorili da je potrebno da se uradi domaći zadatak“ objasnio je Peskov. Peskov je istakao da će se na osnovu rezultata rada doneti odluka o samitu.

Ukrajina - iz minuta u minut -
 
 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 14.10.

Izvor: Vostok.rs, 15.Okt.2016

  . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod. . . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . . . Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu...

Nastavak na Vostok.rs...

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 15.010.

Izvor: Vostok.rs, 16.Okt.2016, 08:29

  . . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .  . Situacija na frontu za 13.10. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje. . . . Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . .  .   OVDE...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.