Situacija u Ukrajini: odugovlačenje smrtonosno

Izvor: Vostok.rs, 29.Jan.2014, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Situacija u Ukrajini: odugovlačenje smrtonosno

29.01.2014. -

Potpredsednik SAD Džo Bajden zatražio je od predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča da odustane od uvođenja vanrednog stanja u državi i da izvede specijalce sa kijevskih ulica. Trenutno Viktor Janukovič pokušava da dobije na vremenu i manevriše između neophodnosti upotrebe sile u razrešenju krize i jačeg pritiska Zapada. Ipak prostora za manevar ima sve manje.

U uslovima sve jače krize kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << sa svojih dužnosti počinju da odlaze ključni rukovodioci ukrajinske vlasti, između ostalog premijer Nikolaj Azarov, Janukovič mora da donese konačnu odluku, izjavio je u programu Glasa Rusije zamenik direktora Centra za ukrainistiku i belorusistiku Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov Bogdan Bespaljko:

- On će morati da donese odluku ili da se preda ili da se odluči na upotrebu sile u narednih nedelju-dve. Inače to može da psotane ne samo politička već i prava smrt, kada on neće izgubiti samo vlast, već možda i život. Njemu su već nagoveštavali sudbinu Čaušeskua, Gadafija, Mološevića i drugih političara koji su bili svrgnuti posle „obojenih“ revolucija i poginuli. U datoj sitauciji on mora da se odluči.

Konačna odluka u datoj situaciji je neophodna, smatraju eksperti, pošto u uslovima aktualne neodređenosti pritisak od strane Zapada će rasti i neće se ograničiti telefonskim pozivima iz Vašingtona i Brisela. Sada snage koje koordiniraju aktivnost uličnih protesta, a to nisu Kličko, Tjagnikob ili Jacenjuk, umaraju ukrajinske vlasti igrom „dobar i loš policajac“, što je već dovelo do dobrovoljne ostavke premijera, smatra vodeći naučni saradnik Instituta za rusku istoriju RAN, magistar istorije Andrej Marčukov:

- I umereno liberalne vođe i borbeni majdan kontrolišu se iz jednog centra, to su SAD i njihovi regionalni predstavnici u Ukrajini i nizu istočnoevropskih država. Radnja se dešava po primeru dobrog i lošeg istražitelja. prvo vlast Janukoviča pritiska dobar – opozicioni triumvirat. Oni iznose neke zahteve, na koje Janukovič ne pristaje i na scenu stupa borbeni majdan – zli istražitelj.

Trenutno je teško prognozirati dalji razvoj situacije u Ukrajini. Tim pre što je sada krenuo novi talas aktivnosti radikalnih struktura. Tako lider neformalne ekstremističke grupacije Desni sektor Dmitrij Jaroš već je optužio rukovodioce parlamentarnih opozicionih stranaka za neodlučnost i izjavio da dalju odgovornost za smenu vlasti u republici njegova organizacija preuzima na sebe. Pri tom lider ekstremista je izrazio spremnost da prekine uličnu aktivnost po sistemu usluga za uslugu, a u slučaju odbijanja ukrajinskih vlasti zapretio je novim neredima.

Grigorij Milenjin,

Izvor: Glas Rusije, foto: «Golos Stolicы»    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.