Ukrajina: Ipak bez vanrednog stanja

Izvor: B92, 27.Jan.2014, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina: Ipak bez vanrednog stanja

Kijev -- Ukrajinski demonstranti nakon višesatne blokade napustili zgradu Ministarstva pravosuđa. Vlast saopštila da neće biti vanrednog stanja kojim je pretila.

Naime, ministarka pravde Olena Lukaš je upozorila antidivladine demonstrante da će, ukoliko ne odblokiraju zgradu Ministarstva pravde, tražiti od Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu da proglase vanredno stanje.

"Vlasti danas ne nameravaju da uvedu vanredno stanje. Danas, ta mera nije na dnevnom redu", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je šef ukrajinske diplomatije Leonid Kojara novinarima.

Demonstranti su, podsetimo, blokirali zgradu u nedelju uveče, tako što su ušli u nju a ispred u postavili barikade sa vrećama snega, preneo je BBC.

Sada se pripadnici radikalne grupe aktivista "Spilna sprava" (Pravo delo), koji su okupirali Ministarstvo, više ne nalaze unutar njega, ali je ispred zgrade i dalje nekoliko desetina njihovih članova naoružanih motkama i bejzbol palicama, koji blokiraju ulaz u zgradu.

Portparol demonstranata je nakon napuštanja zgrade izjavio da oni ne žele da provociraju vlasti, a poslanik opozicione stranke Otadžbina Andrij Senčenko je rekao da je predstavniku Ministarstva pravosuđa dopušteno da izvrši pregled zgrade iznutra, ali se u samoj zgradi trenutno ne nalazi niko.

Vodeće opozicione partije u Ukrajini danas su poručile da su spremne da nastave razgovore s vladom predsednika Viktora Janukoviča, ali su upozorile da bi demonstranti na ulicama u svakom trenutku mogli izgubiti strpljenje.

Lideri opozicije su u zajedničkom saopštenju naveli da su spremni da razgovaraju, "uprkos pokušaju vlasti da napuste pregovore i proglase vanredno stanje".

Opozicioni vođa i bivši bokserski šampion Vitalij Kličko posetio je tokom noći demonstrante i zatražio od njih da izađu iz zgrade, ali oni to nisu učinili.

Policija je otvorila istragu zbog upada i okupiranja državne zgrade.

Do pobune je došlo širom Ukrajine, a opozicija je preuzela opštinske kancelarije u desetak gradova.

Do napada na vladine kancelarije došlo je čak i u istočnim područjima zemlje gde predsednik Viktor Janukovič tradicionalno uživa jaku podršku.

Opozicioni lider Arsenij Jacenjuk odbio je Janukovičevu ponudu da ga imenuje na mestu premijera jer, kako je Jacenjuk istakao, osnovni zahtevi demonstranata se moraju ispuniti, uključujući održavanje izbora.

Prema zvaničnim podacima, u sukobu demonstranata i ukrajinskih snaga bezbednosti poginulo je troje ljudi, dok opozicija tvrdi da je šest osoba izgubilo život.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun telefonirao je Janukoviču i zatražio pregovore sa opozicijom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pobuna širom Ukrajine, preti vanredno stanje

Izvor: Mondo, 27.Jan.2014

Ukrajinska ministarka pravosuđa Olena Lukaš upozorila je antivladine demonstrante koji su okupirali njeno..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.