Porošenko: MMF će isplatiti 1,0 mlrd dolara tranše Kijevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2017, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porošenko: MMF će isplatiti 1,0 mlrd dolara tranše Kijevu

Međunarodni monetarni fond (MMF) će isplatiti narednu tranšu kredita Ukrajini u iznosu od milijardu dolara, koja je odgođena nakon što je Kijev uveo trgovinsku blokadu istočnim ukrajinskim regionima, izjavio je ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

"Upravni odbor Međunarodnog monetarnog fonda je doneo odluku da isplati Ukrajini milijardu dolara", napisao je Porošenko na svom nalogu na Fejsbuku, ocenivši da je to još jedan pokazatelj da se u Ukrajini sprovode >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << reforme, prenosi agencija Frans pres.

Oslabljenoj Ukrajini je očajnički potrebna naredna tranša iz spasilačkog programa pomoći ukupne vrednosti 17,5 milijardi dolara, čija je isplata u više navrata blokirana otkako je dogovoren 2015. godine.

Novom tranšom bi, kako navodi AFP, ukupna MMF-ova pomoć isplaćena Kijevu dostigla 8,4 milijarde dolara.

Odlaganje u isplati kredita je usledilo nakon što su ukrajinske vlasti u martu uvele trgovinsku blokadu istočnim ukrajinskim regionima, gde su, kako navodi AFP, aktivne proruske snage.

Ukrajinska ekonomija je pretrpela veliki pad posle izbijanja rata u 2014. godini, uz pad BDP-a od gotovo 15 odsto u 2014. i 2015. godini.

BDP Ukrajine je prošle godine porastao za 1,8 odsto, a prognozira se da će ove godine porasti za 1,9 odsto, prema procenama ukrajinske centralne banke.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Facebook

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"MMF će isplatili tranšu, dokaz reformi"

Izvor: B92, 04.Apr.2017

Kijev -- Međunarodni monetarni fond će isplatiti narednu tranšu kredita Ukrajini u iznosu od milijardu dolara, izjavio je ukrajinski predsednik Petro Porošenko..."Upravni odbor Međunarodnog monetarnog fonda je doneo odluku da isplati Ukrajini milijardu dolara", napisao je Porošenko na svom nalogu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.