Kijev poziva Moskvu da pregovaraju na neutralnom terenu

Izvor: Blic, 18.Nov.2014, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev poziva Moskvu da pregovaraju na neutralnom terenu

Ukrajinske vlasti pozivaju Rusiju na pregovore na neutralnom terenu u cilju smirivanja situacije u istočnom, proruskom delu Ukrajine, izjavio je danas ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

"Pozivamo Rusku Federaciju na ozbiljne pregovore na neutralnom terenu", izjavio je Jacenjuk, a prenosi agencija Interfaks Ukrajina.

Više od 4.100 ljudi poginulo je od aprila u sukobima proruskih separatističkih pobunjenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i ukrajinske vojske.

Ponovo optuživši Rusiju za nastavak eskalacije u zoni konflikta i za povećanje broja ruskih snaga u Ukrajini, Jacenjuk je ocenio da je uloga Moskve u mirovnom procesu ključna.

"Sve zavisi prvenstveno od ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog okruženja. Ako odluči i ako ima dovoljno političke volje za zaustavljanje rata protiv Ukrajine... mi smo spremni da nastavimo pregovore", istakao je ukrajinski premijer.

Rusija je, međutim, odbacila tu inicijativu Kijeva, ističući da ukrajinske vlasti najpre treba da uspostave dijalog sa pobunjeničkim regionima na istoku zemlje.

Ukrajina i zapadne zemlje optužuju Moskvu da vojno podržava proruske pobunjenike i razmešta snage na teritoriji pod njihovom kontrolom, što Rusija negira.

Kijev i Moskva su za obnovu pregovora radi smirivanja oružanog sukoba, ali se nisu dogovorili o načinu njihovog organizovanja.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kijev poziva Moskvu na razgovore na neutralnom terenu

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Nov.2014

KIJEV - Ukrajinske vlasti pozvale su Rusiju da pregovaraju na neutralnom terenu o deeskalaciji situacije na istoku Ukrajine, ali je Moskva odbacila ovaj prijedlog i pozvala Kijev da prije toga pregovara sa predstavnicima ukrajinskih regiona..."Pozivamo Rusiju da ozbiljno pregovaramo na neutralnom terenu",...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.