Svijet

Kijev poziva Moskvu na razgovore na neutralnom terenu

Kijev poziva Moskvu na razgovore na neutralnom terenu
Kijev poziva Moskvu na razgovore na neutralnom terenu

KIJEV - Ukrajinske vlasti pozvale su Rusiju da pregovaraju na neutralnom terenu o deeskalaciji situacije na istoku Ukrajine, ali je Moskva odbacila ovaj prijedlog i pozvala Kijev da prije toga pregovara sa predstavnicima ukrajinskih regiona.

"Pozivamo Rusiju da ozbiljno pregovaramo na neutralnom terenu", izjavio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, a prenosi agencija Interfaks-Ukrajina.

On je ponovo optužio Rusiju da nastavlja eskalaciju u zoni konflikta i da povećava broj svojih trupa u Ukrajini.

Jacenjuk je ocijenio da je uloga Moskve u mirovnom procesu bila odlučujuća.

"Sve zavisi od predsjednika Rusije Vladimira Putina i ako postoji politička volja da se zaustave sukobi u Ukrajini, spremni smo da nastavimo pregovore" izjavio je ukrajinski premijer.

Rusija je odbacila poziv Kijeva napomenuvši da ukrajinske vlasti prvo treba da uspostave dijalog sa predstavnicima regiona na istoku zemlje.

"Najvažniji su pregovori Kijeva i regiona, a ne pokušaj skrivanja iza paravana pregovora koji ne vode nikuda", izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Grigori Karasin, a prenosi agencija RIA "Novosti".

Ukrajina i Zapad optužuju Moskvu da pruža vojnu podršku proruskim aktivistima i da raspoređuje svoje trupe na teritoriji koje su pod kontrolom aktivista, što Rusija negira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije