Kod Rovinja ulovljena najotrovnija riba na svetu, otrov 1.200 puta jači od cijanida

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2024, 11:30

Kod Rovinja ulovljena najotrovnija riba na svetu, otrov 1.200 puta jači od cijanida

Sedam jedinki srebrenopruge napuhače (Lagocephalus sceleratus) uočeno je u ponedeljak kod ostrva Ceja u Medulinskom zalivu, a jedna je i ulovljena na dubini od 19 metara i odneta u Centar za istraživanje mora Rovinj.
"Srebrenopruga napuhača sadrži izuzetno potentan otrov tetrodotoksin koji usled konzumacije može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Tetrodotoksin je najkoncentriraniji u gonadama i jetri, ali ga ima i na koži. Pretpostavlja se da je doza od 1 do 2 mg fatalna", objavljeno je na internet stranici Aquarium Pula, preneo je portal 24sata.
Dodaje se da je ribu ulovio i uslikao slovenački ribar Anton Vidović.
Ova vrsta invazivog je karaktera i ubraja se u tzv. lesepsijske migrante,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kod Rovinja ulovljena najotrovnija riba na svetu

Izvor: Radio 021, 14.Maj.2024

Sedam jedinki srebrenopruge napuhače (Lagocephalus sceleratus) uočeno je u ponedeljak kod ostrva Ceja u Medulinskom zalivu.

Nastavak na Radio 021...

Kod Rovinja upecana najotrovnija riba na svetu

Izvor: Luftika.rs, 14.Maj.2024

Sedam jedinki srebrenopruge napuhače (Lagocephalus sceleratus) uočeno je u ponedeljak kod ostrva Ceja u Medulinskom zalivu.. Jedna je i ulovljena na dubini od 19 metara i odneta je u Centar za istraživanje mora Rovinj.. “Srebrnopruga napuhača sadrži izuzetno potentan otrov tetrodotoksin koji usled...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.