Izvor: RTS, 04.Maj.2022, 05:55

Kijev: Ruske snage ušle na teritoriju "Azovstalja"; Ruska vojska najavljuje otvaranje humanitarnih koridora iz železare

Sedamdeseti dan rata u Ukrajini. Nastavlja se bitka oko čeličane "Azovstalj" u Marijupolju, a Sergej Šojgu tvrdi da ruske trupe kontrolišu grad. Rusija najavila otvaranje humanitarnih koridora za civile iz železare. Crveni krst upozorava da je nepoznat broj civila koji su tamo ostali zarobljeni. Belorusija iznenada započela vojne vežbe. Kijev upozorava da bi Moskva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mogla da iskoristi belorusku vojsku protiv Ukrajine. EU predstavila šesti paket sankcija.
Nastavljaju se borbe u regionu Donbasa, a od noćas do jutarnjih časova ruske snage izvršile su napade na više oblasti na istoku zemlje.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojku tvrdi da ruske snage kontrolišu Marijupolj.
Nakon jučerašnje evakuacije civila iz oblasti oko "Azovstalja" u tom gradu, ruske snage su obnovile vatru na položaje pripadnika ukrajinske vojske i puka Azov, koji su, kako se tvrdi, stacionirani u čeličani.
Zvaničnici u Kijevu saopštili su da je na teritoriji fabrike najmanje 40 teško ranjenih vojnika i traže od Rusije da se omogući njihovo spasavanje kako bi im se, kako navode, po Ženevskoj konvenciji pružila pomoć. 
Iako je evakuisano oko 100 ljudi – žena, muškaraca, dece i starijih, i dalje nije poznato koliko je još civila ostalo u toj oblasti, naveo je Crveni krst.
Guverner Donjecka danas je saopštio da je još jedan konvoj autobusa krenuo iz Marijupolja ka Zaporožju, ali nije precizirano da li se u njemu nalaze civili evakuisani iz područja čeličane. 
U međuvremenu, zvaničnici samoproglašene DNR tvrde da je iz Marijupolja u Bezimenoje tokom prethodnog dana evakuisano 517 ljudi, a da su od 5. marta do danas evakuisane 27.282 osobe.
Tokom jučerašnjeg dana eksplozije su se čule i na zapadu zemlje. Regionalni zvaničnici su saopštili da je ruska vojska izvršila vazdušne udare u regionu Lavova, pri čemu su najmanje dve trafostanice oštećene, a deo grada je ostao bez struje i vode.
S druge strane, Evropska unija je danas predstavila novi, šesti paket sankcija Rusiji, koji podrazumeva embargo na uvoz ruske nafte, kao i sankcije ruskim bankama, oficirima i državnim medijima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Ruske snage ušle na teritoriju Azovstalja, lansirane rakete Kalibar sa podmornice u Crnom moru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2022

Sedamdeseti dan rata u Ukrajini. Nastavlja se bitka oko čeličane "Azovstalj" u Marijupolju. Crveni krst saopštio da je, nakon evakuacije 100 osoba, i dalje nepoznat broj civila koji je zarobljen u tom gradu. Ruske snage izvršile vazdušni udar u Lavovu, saopštili regionalni zvaničnici. EU najavljuje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.